В момента има двама български граждани, до които не можем

...
В момента има двама български граждани, до които не можем
Коментари Харесай

Айлин Секизкьок: 13 милиона души са засегнати след двете земетресения


В момента има двама български жители, до които не можем да достигнем, изрази угриженост турският дипломат у нас

„ 13 милиона души са наранени след двете трусове в Турция. България беше една от първите, откликнали на настояването за помощ “, сподели пред bTV посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок.

„ Страната ни претърпява най-голямото злополучие за последното столетие. Загиналите са към 6000. Ранените - към 35 000. 6000 са срутените здания. Площта, която е наранена, е над 100 000 квадратни километра - която е колкото територията на България. И два пъти повече от популацията на България е броят на засегнатите хора - към 13 милиона души “, добави тя.

„ Една от първите страни, които оказаха помощ, е България, за което благодарим. Нови екипи ще бъдат изпратени с военни самолети, за което още веднъж благодарим. Имаме потребност от нови екипи, от полева болница, от кухня. Освен, че България изпрати избавителни екипи, цялото българско общество се активизира да събира и изпраща помощи, за което още веднъж благодаря на всички “, означи турският дипломат у нас.

„ Оцелелите жители, които биват изваждани отдолу под руините, да получават медицински грижи – това е най-голямото предизвикателство в този момент. Някои лечебни заведения също бяха срутени. Турция има потребност от полеви лечебни заведения. Изпращаме и транспортираме потърпевши в други региони. 60 000 души работят на терен. 3000 души са от задграничните екипи, в това число от България, които са пристигнали да се включат в избавителните работи. Измеренията на земетресенията са големи “, изясни Айлин Секизкьок.

„ Попитана дали има нейни близки, които да са измежду починалите или потърпевшите, дипломат Секизкьок отговори: „ Нямам близки родственици, които са измежду жертвите, само че загубихме доста обични наши сътрудници и другари. Имаме и сътрудник от посолството, чиито наследник и двама внуци починаха, за жал. Болката ни е доста огромна, скръбта ни е голяма. Имаме и сътрудник, който беше назначен в Хатай. В момента той е под руините и се опитваме да достигнем до него “, уточни тя.

„ В момента има двама български жители, до които не можем да достигнем. Няма нова информация за тях. Надявам се да бъдат открити и да са живи и здрави. Молим се за тях “, изрази вяра посланикът на Турция.

„ След земетресението през 1999 година беше въведен план за градско трансформиране, който е ориентиран към сигурността на постройките на цялата територия. Сградите, които не са устойчиви, би трябвало да бъдат срутени, а на тяхно място да се изградят нови. Сериозен прогрес е маркиран по този план. Продължават и акциите за повишение на осведомеността. Турция е готова за земетресение, само че не и за магнитуд 7,5 и 7,7 – това са две доста мощни трусове. Това не се е случвало преди “, подчерта  тя.

„ Възстановяването на разрушенията и зарастването на раните ще има огромна стойност, само че ние ще се оправим. Искам да подчертая нещо. Има огромни акции за събиране на средства в цяла България. Тези, които желаят да окажат парична помощ, могат да го създадат през посолството на Турция, Главното мюфтийство, Българския червен кръст и разкритите от Движение за права и свободи пунктове “, обясни турския дипломат.

„ За край желая да кажа нещо значимо. Преди всичко благодаря на президента на България, на българската страна, на държавното управление и на всички длъжностни лица. Благодаря ви “, приключи посланикът на Турция Айлин Секизкьок.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР