В момента има 47 страници с медикаменти, които липсват в

...
В момента има 47 страници с медикаменти, които липсват в
Коментари Харесай

Какво стои в основата на хаоса с е-рецептите

В момента има 47 страници с лекарства, които липсват в България, само че лекари нямат директен достъп до тази информация при изписването на е-рецепта. Това сподели ръководителят на контролната комисия на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов.

„ При моите пациенти няма нито един върнат от фармацевтите, само че несъмнено има проблеми. Ключов миг беше съвещанието на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, която протече като кръгла маса, въпреки от нея да не произлязоха никакви решения. Все отново стана ясно, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения, с цел да се преодолеят проблемите “, сподели той.

Общопрактикуващият доктор изясни, че в основата на хаоса с е-рецептите е неналичието на съгласуваност сред Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА) и Националната здравноосигурителна система (НЗИС), която се обслужва от „ Информационно обслужване “.

„ Какво се получава на процедура? За да изпиша едно лекарство, то би трябвало да е налично в листата с лекарства, които се виждат в СЕСПА. Но защото НЗИС не е обвързвана с тази система, аз мога да изпиша медикамент, които не съществуват на пазара. Ние не виждаме какви наличия има от обещано лекарство и дали то не е изтеглено от приложимост “, разясни той пред БТВ.

Д-р Миндов сподели още, че тази връзка евентуално ще се построи в стадий 3 от развиването на осведомителната база в „ Информационно обслужване “, което евентуално ще стане идната година.

„ Едва тогава лекарите и аптеките ще бъдат свързани на 100%, т.е. когато аз потегли да изписвам лекарство, което липсва на пазара, ще излиза един червен надпис „ Медикаментът не е разполагаем “ и аз пробвам да предпиша различен. В момента подобен надпис липсва. Пациентите би трябвало да го знаят и да не ни се сърдят “, сподели още той.

Според него обаче въпреки всичко електронната система внася ред, когато бъде пусната в нейната целокупност, и „ към този момент се знае, кой командва парада – това са лекарите “. „ Тази система връща лекуването на пациентите в неговото русло, т.е. нещата ще се възстановяват. Лекарят е този, който дефинира лекуването “, разясни той.

Вместо улеснение и надзор обаче се получи безпорядък с електронните предписания за медикаменти през последните седмици.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР