В момента грипът е по-вероятно да ви вкара в болница,

...
В момента грипът е по-вероятно да ви вкара в болница,
Коментари Харесай

Кантарджиев: По-вероятно е да влезете в болница заради грип, а не ковид

В момента грипът е по-вероятно да ви вкара в болница, защото в последната година всички сме били в контакт с ковид. Това съобщи епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.
Прочетете още
Грипът ще обхване цялата страна, само че това ще стане малко по-бавно от това, което мислят сътрудниците, дано не сътворяваме суматоха, предвижда професорът. Той разяснява това, че в Бургас оповестиха грипна зараза и учениците са във почивка. Пълни са леглата за деца и в болничното заведение във Враца. 

В момента най-вече - над 340, са случаите в област Габрово. Над 200 са случаите в Шумен, Пазарджик, Ямбол. В Бургас е 192. Но данните се проучват по отношение на гъстотата на популацията, какъв брой се обръщат към лекари, какъв брой лечебни заведения има, изясни проф. Кантарджиев.

От респираторните сезонни инфекции 3 са най-опасните сега.

Ще имаме гладко повишаване на случаите - към този момент в София е такова, и в средата на февруари ще е пика. Засега няма потребност в София да се взимат ограничения, свързани с почивка, изясни професорът пред Нова телевизия. И посъветва да се носят маски в градския превоз, лечебни заведения и аптеки.

Опитът ни отпреди ковид бе подобен, че всеки регионален щаб по личните си данни взима такива решения. Сега когато за най-кратко време има най-вече заболели, е добре да се вземат ограничения, по тази причина е добре за област Бургас, че бе оповестена грипна почивка.

Кашлицата в този момент продължава и до 3 седмици. При смяна на характера на кашлицата и при зелен секрет от носа е целесъобразно да се взема антибиотик, само че това би трябвало наложително да стане след консултация с доктор, изясни професорът.

Той посъветва да се вършат проби, най-малко бързи. Ние сме единствената страна, която би трябвало да заплаща за тестванията, подлага на критика Кантарджиев.

Антивирусните препарати се изписват единствено от доктор и работят бързо, когато е първоначално.

Най-заразен човек е в деня, преди да се прояви грипа, и в първите дни.

Ако се ваксинираш за грип, вероятността да се срещнеш с лекаря си е два пъти по-малка, сподели професорът. Сега има смисъл към момента да се поставя ваксина за грип, тъй като не е пристигнал още пикът.

Това, което циркулира в Китай, си е било в Европа, не е нещо ново и изключително. Те са го забавили поради ограниченията. Заплахата е, защото милиони боледуват там, да не се сътвори нова разновидност, сподели професорът.

В Съединени американски щати разновидността ХВВ1 се предава най-лесно от всички, тъй като има така наречен имунно бягство - не го плаши това, че човек е боледувал и се е ваксинирал. Хубавото е, че минава леко, добави той.

На този стадий ограниченията би трябвало да са както преди 5-6 година - постоянно да се проветрява, да се дезинфекцират повърхностите, да се носи маска.

Алкохолът в дребна доза оказва помощ, само че това е 30 мл. Над 100 мл дневно натоварва черния дроб и смалява имунитета, предизвести проф. Кантарджиев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР