В момента Firefox за Android поддържа ограничен брой разширения, но

...
В момента Firefox за Android поддържа ограничен брой разширения, но
Коментари Харесай

Firefox за Android ще получи пълна поддръжка на разширения от трети страни

В момента Firefox за Android поддържа стеснен брой разширения, само че Mozilla се надява да започва отворена екосистема преди края на годината

Емил Василев преди 45 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 13:00 | 13.08.2023

Проучване: отдалеченото хакване на спътници се оказа ненадейно елементарна задача

IT НовиниЕмил Василев - 11:59 | 13.08.2023

Съединени американски щати се пробват да накарат Китай да изостане в региона на литографията с най-малко 5 генерации

ТелефониСветлин Желев - 11:14 | 13.08.2023

Xiaomi забрани инсталирането на Telegram на своите смарт телефони в Китай

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Мобилната версия на уеб браузъра Firefox за Android ще получи цялостна поддръжка на разширения от трети страни. Въпреки, че сега се поддържат стеснен брой разширения, разработчикът на Firefox – Mozilla възнамерява да пусне отворена екосистема от разширения до края на годината.

Това от своя страна ще разреши на потребителите да персонализират браузъра с голям брой добавки от трети страни. Точна дата за стартиране на функционалността към момента не е оповестена, само че Mozilla твърди, че това ще стане преди края на тази година. Повече детайлности ще бъдат оповестени идващия месец.

Поддръжката на разширения от трети страни за Firefox за Android съществува от години, само че от 2020 година насам, когато приложението беше напълно модифицирано, съвместимостта им беше доста понижена. Оттогава публично се поддържат по-малко от 20 разширения. Макар, че механически е допустимо да стартирате всяко уголемение за десктоп версията на Firefox в мобилното приложение, с цел да го извършите, би трябвало да активирате особено меню. Mozilla обаче предизвестява, че тази алтернатива е предопределена за разработчици и може да докара до непредвидими резултати.

„ В региона на мобилните браузъри има огромен креативен капацитет. Mozilla желае да даде на разработчиците допустимо най-голяма поддръжка, с цел да могат те да основават съвременни разширения. “

каза шефът на инженерния отдел на Firefox Джорджо Натили

Публикация в блога на Mozilla включва лист с указания за разработчиците, с които те да си подсигуряват, че техните разширения работят съгласно упованията в Android, без да стават жертва на склонността на операционната система да изключва процеси, изискващи доста запаси.

Въпреки, че Mozilla характеризира Firefox като главен браузър за Android, неговият пазарен дял е дребен спрямо пазарния водач Chrome. Към юли 2023 година Chrome държи близо 65% от целия пазар на мобилни уеб браузъри (включително при iOS). Пазарният дял на Firefox е едвам 0,5%.

Връщането на цялостната поддръжка на разширения във Firefox за Android може да бъде от основно значение за Mozilla, която се пробва да усили своя дял на пазара на мобилни браузъри. Въпреки, че Chrome продължава да господства, нововъведения и усъвършенствания като поддръжката на разширения във Firefox могат да предложат на потребителите привлекателни други възможности и да усилят конкуренцията в тази област.

Много от разширенията ще бъдат подготвени през идващите седмици, а някои може би към този момент са усъвършенствани за Android, тъй че, в случай че желаете да тествате някое от тях по-рано, пробвайте Firefox Nightly.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР