В момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната

...
В момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната
Коментари Харесай

Андрей Живков: Подкрепяме зелената енергия, но без базова мощност не може

В момента Европа е в обстановка, в която дава безспорната независимост всяка страна сама да взема решение за нуклеарната си политика. Това съобщи пред bTV служебният министър на енергетиката Андрей Живков, представен от news.bg.

Той акцентира, че нуклеарната сила е сигурен, резистентен и беземисионен източник на електрическа енергия.

Според него е обикновено да продължим развиването на нуклеарната енергетика, защото следва " изваждането " на мощности, които работят на въглища.

" Подкрепяме и зелената сила извънредно доста. Заложихме в Националния проект за възобновяване и резистентност доста средства, които да я развият, само че без базова мощ не може ", изясни Живков.

По негови думи зелената сила може напълно сполучливо да се сработи с нуклеарната сила, защото тя също е беземисионна, а задачата до 2050 година е да реализираме беземисионна стопанска система.

" По-важното е да убедим първо себе си и по-късно тези, които са заети във въглищните райони, тъй като за тях и нас е значимо да имаме изясненост какво вършим. Поставяйки някаква последна година, ние ще би трябвало да стартираме да работим по сюжети, които да се случат до тази година. Въпросът не е да затворим централите, а да трансформираме района, тъй че хората, които работят там, да не нарушат общественото си състояние и да дишат по-чист въздух ", посочи служебният енергиен министър.

Относно цените на енергоносителите той уточни, че от една страна растежът им е бил провокиран от взривното възобновяване на стопанската система след COVID-19. От друга страна било покачването на въглеродните излъчвания, които засягат производителите на ток от въглища.

Живков изясни, че по този начин са се насложили няколко фактора и се е получил " резултатът на доминото ".

Европейска комисия стартира работа по Плана ни за възобновяване от първия ден, само че няма гаранции, че ще получим предплатено финансиране до края на 2021 година

" Ние сме 100% подвластни от вноса на газ, нямаме залежи. Ако имаме към 3-3,5 милиарда консумация в страната, имаме към 0,2 милиарда вътрешен рандеман. Това, което би трябвало да създадем допустимо най-бързо, е диверсификацията на доставките на газ ", безапелационен бе той.

Той уточни, че битовите консуматори у нас са на контролиран пазар и това е тип поддръжка за бизнеса.

Министърът разясни, че в западната част на Европейски Съюз битовете консуматори са на свободния пазар на електрическа енергия, т.е. имат си снабдители и те непосредствено усещат удара от високите цени. При нас обаче това не е по този начин.

" При нас вероятно покачване би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният период на решението на КЕВР. Именно в този миг би трябвало да предприемем ограничения. Никой не може да каже за тези два месеца какво би се случило ", означи той.

Относно разсроченото заплащане на сметки Живков съобщи, че при нас предприятията от 1 юли тази година излязоха на свободния пазар т.е. те са си намерили снабдител на електрическа енергия. Начините на заплащане при тях са комерсиално договаряне сред доставчика и клиента. Битовите клиенти, които към момента са на контролиран пазар, снабдители са му електроразпределителните предприятия, на които ние бихме могли да им препоръчаме такава мярка, разясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР