В момента е в ход втората вълна на газовата криза.

...
В момента е в ход втората вълна на газовата криза.
Коментари Харесай

Шефът на „Булгаргаз“: Има вероятност за подновяване на доставките от „Газпром“

В момента е в ход втората вълна на газовата рецесия. Поводът – поисканото повишаване на синьото гориво с 60% от август. Това съобщи в ефира на NOVA ръководителят на Съвета на шефовете на „Булгаргаз“ Иван Топчийски.

По думите му за по-ниска цена на контрактувания полутечен природен газ може да се приказва при дълготрайни покупко-продажби и контракти. Шефът на „Булгаргаз“ акцентира и че вратата към „Газпром“ не е дефинитивно затворена.

„Предложението за увеличение на цената на газа с 60 % за месец август към този момент е импортирано. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра вест е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско ползване преди отоплителния сезон“, добави той.

„В момента сме във втора вълна на газовата рецесия след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко утешение на пазарите. За съжаления поради по-ниските доставки по „ Северен поток ” цените се подвигнаха. Надяваме се малко да се успокои обстановката и са подхванати стъпки – тъй че фокусът в действителност е в отоплителни сезон“, уточни той.

Топчийски разяснява и контракта за доставки на газ с „Газпром“. „Въпреки че сега няма доставки, към момента текат диалози. Ние не знаем по какъв начин ще се развие кореспонденцията, само че има възможност за обновяване на доставките. Това е един проблем, който не е затворен изцяло. Става дума за контракта, който имаме до края на годината. Хипотетично е допустимо те да трансформират изискванията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има опасности за „Булгаргаз“ при смяна на условията“.

Той разяснява и цената на втечнения газ. „ Неговата цена мощно се дефинира от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат доста елементарно доставки, даже по дълготрайни контракти, на прекомерно ниски цени. Това, което от доста време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, в действителност е презумпцията за дълготраен контракт, който влиза в действие след 1,2 или 3 години на база на моделите, които фирмите за полутечен газ употребяват, безапелационен е Топчийски.

Директорът в „Булгаргаз“ акцентира, че офертата за танкерите с полутечен газ, получена от кабинета „ Петков ” е призната под изискване. „ Условието е да се обезпечи инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е обезпечен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е в действителност за последните два месеца, защото слотовете за последните два месеца на годината са ъгъл. Защото те се продават година по-рано и са препродадени ”.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР