В момента е проверено каква е ефективността и на трите

...
В момента е проверено каква е ефективността и на трите
Коментари Харесай

И трите одобрени ваксини са еднаква ефективност, но новите варианти я намаляват с 2/3 |

„ В момента е тествано каква е успеваемостта и на трите ваксини след първа доза – тя е 80-90%. Втората прибавя едни 10-15% към тази успеваемост и затвърждава имунния отговор. До огромна степен човек е предпазен и единствено след първата доза “. Това сподели по bTV проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките. 

Тя обаче посочи, че против новите разновидности на вируса имунизациите не са толкоз ефикасни:

„ И „ Пфайзер “, и „ Модерна “ признаха, че с 2/3 понижава успеваемостта на имунизациите им против новите разновидности на ковид, по тази причина се създават нови генерации ваксини. От „ Пфайзер “ смятат, че ще има трета доза 8 месеца след слагането на втората, с цел да се реагира и на новите варианти “, сподели проф. Петрова. 

Тя разясни, че в България сега най-разпространен е английският вид на ковид. До нас към момента не е достигнал южноафриканският, а против него имунизациите имат много по-ниска успеваемост, сподели ученият.

Според проф. Петрова  съветската ваксина е с 91% успеваемост и също е доста качествена . Тя поясни, че всички ваксини защищават от тежко протичане на болестта и създават имунен отговор. Според нея не би трябвало да се избира толкоз сред тях, защото всяка една от тях ще докара до добър резултат.

В момента във Англия текат опити – към 400 доброволци си поставят разнообразни комбинации от две от имунизациите през друг интервал от време, за да се види дали има успеваемост, заяви микробиоложката.

„ Ваксините дават гаранция за леко протичане на болестта, само че в огромната си част не дават обещание, че имунизираните хора няма да са преносители “, разясни проф. Петрова.

Учените потвърждават, че имунитетът, добит след преболедуване, е много по-обхватен . Според нея изказванието на здравния министър, че до края на юни у нас ще са се ваксинирали 70% от хората не е реалистично.

„ Първо няма толкоз доста създадени ваксини в света и второ имунизацията у нас в момента върви постепенно, с цел да може това да бъде реализирано “, коментира тя.

Сериозен растеж има на новорегистрираните случаи на ковид у нас за последното денонощие – 2588. По думите на Пенка Петрова тези данни демонстрират, че  последователно влизаме в трета вълна.

„ Такива стойности не е имало от декември предходната година. Независимо от отпускането на ограниченията, персоналната хигиена би трябвало да се съблюдава “, сподели проф. Петрова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР