В момента е най-важно бързото справяне с пандемията и нормализирането

...
В момента е най-важно бързото справяне с пандемията и нормализирането
Коментари Харесай

Христо Терзийски: Най-важно е бързото справяне с COVID, българите ще гласуват спокойно

В момента е най-важно бързото справяне с пандемията и нормализирането на икономическия, обществения и културния живот. Това съобщи в изявление за Dir.bg министърът на вътрешните работи и лидер на листата на ГЕРБ за Кюстендилски регион Христо Терзийски. Той добави, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще създадат всичко належащо, с цел да обезпечат естественото протичане на изборния ден и да противодействат на възможни опити за нарушавания. Терзийски приказва за проблемите на хората в Кюстендилски регион, както и за желанията за вложения.

- Г-н Терзийски, Вие сте кюстендилец и оглавявате листата на ГЕРБ за този район, Какви са проблемите на хората там?

- Не единствено за кюстендилци, само че и за всички българи, сега е най-важно бързото справяне с пандемията и нормализирането на икономическия, обществения и културния живот. Полагаме всички старания в идващите месеци процентът на имунизираните да докара до ограничение на разпространяването на вируса. Подкрепихме хората на първа линия - медицинските експерти и здравните посредници с спомагателни 1000 лева към заплатите им. На компаниите в най-силно засегнатите стопански браншове се изплащат финансови обезщетения, тъй че да съумеят да останат конкурентоспособни на пазара и да се върнат бързо към равнищата на стопанска интензивност, незабавно щом икономическата среда се възстановява. В рецесията, посредством поддръжката на 312 работодатели в област Кюстендил с ограниченията 60/40 и 80/20, които ще продължат до юни, запазихме 11 095 работни места.

Разбира се, има и съответни за региона проблеми, за решението на които положихме обилни старания и сме задоволени от резултатите. Премиерът Бойко Борисов уточни някои от тях при последното си посещаване в Кюстендил. Над 100 млн. лева са вложенията в инфраструктурата на Кюстендил. Санирани са близо 50 здания. Приоритет през идващите години ще бъде и построяването на язовир " Кюстендил ", с което ще решим казуса с питейната вода. Необходимото финансиране от към 60 млн. лева ще бъде обезпечено от държавния ВиК холдинг.

Преди няколко дни с кмета на Дупница инж. Методи Чимев дадохме старт на втория стадий от подобряването на инфраструктурата на най-големия квартал в града ж.к. " Бистрица ". Проектът е на стойност над 1,2 млн. лева и включва построяването на детски площадки, пешеходни алеи, зелени площи и кътове за отдих и спорт. Той е продължение на първия стадий, в който бяха построени улици, тротоари и обособени паркинги, както и бе сменена мрежата на ВиК. С реализацията на плана жителите на региона ще разполагат с една доста по-добра, естетична и функционална градска среда. Това е значима причина повече младежи да изберат да останат да живеят и да се осъществят в родното си място.

Опазването на културното завещание и съхранението му за поколенията също е от изключителна значимост за нас - за укрепването и реставрацията старинния храм " Успение Богородично " в Кюстендил са отпуснати 1 млн. лева, като общо отделените средства за ремонт на храмове и джамии в региона единствено за предишния месец са 2 млн. лева

 Снимка: Булфото

- Как Вашите експертни умения ще оказват помощ на кюстендилци да решат проблемите си?

- Не бих приказвал единствено за своята експертиза. Като лидер на листата на коалиция ГЕРБ-СДС, съм благополучен, че тя се състои от потвърдени експерти в експертиза и опит в най-важните сфери - обучение, право, стопанска система, сигурност, медицина, спорт и просвета, земеделие.

Същевременно, листата ни е напълно от претенденти, които са " локални " хора - от района, които в никакъв случай не са губили връзката си с Кюстендилска област, чудесно познават проблемите ѝ и могат да предложат най-ефективните решения. От срещите ни в общините в Кюстендилска област се убедих, че освен те познават хората в района, а и хората ги познават и почитат. Наред с опита, листата ни съчетава и силата на младостта. Винаги сме залагали на развиването на младежите и на основаването на повече благоприятни условия пред тях за реализация в България.

- При представянето на листите си обещахте задграничните вложения да се усилят с над 50%. Как ще стане това?

- Наред с ниските данъчни ставки, ще предложим на задграничните вложители постоянна и предсказуема индустриална и капиталова среда. Предвиждаме сертифицираните капиталови планове да надвишават 2 милиарда лв. годишно. Планираме и построяването на нова мрежа от стратегически индустриални паркове, подкрепена обществена капиталова стратегия за потенциал и съгласуваност за над 400 млн. лв. - вложения в иновационна и профилирана инфраструктура, която да способства за привличане и задържане на стратегически вложители. Кризата, породена от Ковид-пандемията, накара някои от огромните задгранични компании в Китай да потърсят нови страни, в които да насочат вложенията си, и които могат да им подсигуряват по-висока степен на еластичност и предсказуемост. България, като член на Европейски Съюз и НАТО, би могла да бъде добър избор и за подобен вид вложения.

- Предвиждат ли се съответни вложенията за обучение и нововъведения?

- Образованието и нововъведенията са наш стратегически приоритет, в който предвиждаме обилни вложения. Нека напомня, че изпълнихме един значим ангажимент, обвързван с достойното възнаграждение на българския преподавател - до края на мандата успяхме да повишим двойно учителските заплати по отношение на равнищата от 2017 година. Това са хората, на които българинът поверява най-скъпото си - своите деца. Чрез засилено нахлуване на дигитализацията чакаме половината от работещи в страната - към 1,6 млн., да бъдат подготвени на цифрови умения, в това число в особено основани 760 цифрови клубове в читалища и библиотеки в страната. Планираме да увеличим двойно и разноските за научно-изследователска и развойна активност до 2025 г, което значи те да набъбнат до 1,6% от Брутният вътрешен продукт или 1,6 млрд евро и петкратно да повишим вложенията за цифровизация на бизнеса, като подпомогнем дребните и междинни предприятия и софтуерните компании с близо 200 млн лева Очакваме това да докара до повишение на общата продуктивност на предприятията с над 10%.

- Как ще се справите с престъпността в района в качеството си на умел криминалист?

- При срещите си с хората от региона се уверих, че в преобладаващата си част те са задоволени от работата на полицията. Що се отнася да ограниченията за противопоставяне на престъпността, те са сложни. И бих споделил, че стартират надалеч преди да се е случило самото престъпно действие. Необходимо е да се положат още повече старания в предварителната защита против престъпността. Те са свързани с достъпа на децата и младежите до обучение, съкращаване на броя прибързано отпадащите от учебно заведение, намаляването на безработицата, основаването на условия за консолидиране на рисковите групи.

Подобряване на работата на полицейските чиновници, несъмнено, също е от изключителна значимост. За жителите е значимо да усетят, че има забележими резултати в битката с престъпността, че институциите работят бързо и ползват закона еднообразно по отношение на всеки, че няма недосегаеми. Дигитализацията също е значим инструмент за противопоставяне на престъпността и корупцията. Добър образец в тази тенденция е въвеждането на видеоконтрол на пътя и видеонаблюдение на проверяващите, както и електронно заплащане на санкции и фишове.

 Снимка: Булфото

- Гарантирате ли почтени избори като министър на вътрешните работи?

- Да, чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще създадат всичко належащо, с цел да обезпечат естественото протичане на изборния ден и да противодействат на възможни опити за нарушавания. Същевременно не би трябвало да забравяме, че нашето законодателство е планувало един доста по-широк механизъм за гарантиране на честността и прозрачността на изборния развой - с присъединяване на представители на политическите партии и неправителствените организации, надлежно като членове на секционните комисии, покровители, наблюдаващи. Социологическите организации също реализират тип цивилен надзор. Честността на изборите е в основата на демократичната същина на всяка страна и ние няма да допуснем да има каквито и да било подозрения в това отношение. Българските жители ще могат умерено да създадат своя избор.

Агитационен материал на Политическа партия ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР