В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които

...
В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които
Коментари Харесай

България В Сълзи, Той Докосна Сърцата. Едва На 29 Години Напусна Този Свят

В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи интервенции, които не могат да се вършат в България. Проблемът стана причина шефката на Агенцията по трансплантации Мариана Симеонова да подаде оставка.

Защо не се е намерил орган за Адриан

В борбата да помогнем на момчето разговаряхме с съвсем всички трансплантационни центрове в Европа, сподели зан.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков и изясни, че от берлинска болница да вземем за пример са им дали отговор, че според декларацията към този момент не са в положение да правят трансплантации на пациенти отвън осемте страни членки на Евротрансплант. За да стане пълновръстен член на Евротрансплант, България би трябвало да реализира 10 донори на един милион население, разяснява той.

Заместник-министърът заяви, че е преговаряно с лечебни заведения отвън осемте членки на Евротрансплант и е било уредено приемането на Адриан в болница в Рим, като е обезпечен и аероплан с нужната техника и екип, само че заради затруднения на болестта му е имало съдбовен край. От няколко месеца Адриан е бил с доста тежки инфекции и при осъществяване на трансплантация, при която се прави имуносупресия (потиска се имунната система да не отхвърли орган), би се развил сепсис, изясни още заместник-министърът. Усилията на лекарите тук са били ориентирани към преодоляване на тези инфекции, с цел да има късмет за осъществяване на трансплантация, като посредством подаяние са обезпечени и напълно нови за България медикаменти.

Д-р Георги Хинков, който е лекувал Адриан Петков в последните осем дни, изясни, че тази болест е с напредващ ход, а и при Адриан е имало доста затруднения. Освен инфекциите, той е имал ниско телесно тегло, значима остеопороза, дълготрайно лекуване с кортикостероиди, а и е бил лекуван към седем месеца от туберкулоза. Всичко това са контраиндикации за трансплантация, изясни лекарят.

В европейската ранглиста по донорство сме на опашката, призна доктор Михаил Христов, шеф на Изпълнителната организация по трансплантации, на конференция през днешния ден. Той уточни, че би трябвало да се обединят напъните и на министерството, и на пациентските организации, както и да се направи медийна акция, с цел да се сервира информацията на българските жители да знаят какво значи донорство.

Според оповестени от него данни за тази година трупните донори у нас са 10. Направените бъбречни трансплантации общо са 16, като три са от жив донор. Направени са четири сърдечни трансплантации и 10 чернодробни, като две от тях са от жив донор.

Бойко Пенков изясни, че, примерно от 50 евентуални донори, които имат в болничното заведение, лекарите съумяват да убедят околните на най-много един или два от случаите, с цел да получат нуждаещи се хора органи и правото на живот.

Това е проблем и ключът към всичко е донорството, уточни той и означи, че, за жалост, заради неналичието на органи наши пациенти умират.

Пенков изясни, че има проблеми от известно време с осъществяването на трансплантации в чужбина. Той напомни, че през тази година над 100 страни се причисляват към декларацията за битка с трафика на органи и по този начин от ден на ден страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други страни към съществуващи в техните страни трансплантационни стратегии.

Пенков означи, че има планове да се стартира национална осведомителна стратегия и да се реанимира донорската стратегия на България, да се направи пътна карта за не повече от шест месеца, с цел да могат да се правят трансплантации и в България и да сме на най-малко обичайно европейско място по обезпечаването на органи.

В момента 1011 души чакат трансплантация за бъбреци, 43 - на черен дроб, 40 - на сърце, а 16 - на бял дроб.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР