В момента Александровска болница, както и всички големи болници, е

...
В момента Александровска болница, както и всички големи болници, е
Коментари Харесай

Д-р Чавдар Еленков: Няма достатъчно медицински персонал, който да се грижи за болните от COVID

В момента " Александровска " болница, както и всички огромни лечебни заведения, е под натиска на тази пандемична вълна, която ни залива. Ние имаме 670 дейни болнични кревати, от които предходната седмица сме отделили 207 за неусложнени форми за Ковид болни. Това сподели за Bulgaria ON AIR координаторът по извънболничната помощ в Александровска болница доктор Чавдар Еленков.

„ Имаме 35 реанимационни кревати, които са цялостни сега. Имаме една буферна зона от 15 кревати - там болните се одобряват и се категоризират в коя посока да поемат. От тези 207 кревати имаме 4 броя отделени за деца заболели от Ковид-19 и 5 кревати за психиатрично заболели пациенти. Снощи към 19:30 часа бяха заети 82%, това прави към 180 кревати заети с Ковид заболели. Няма задоволително медицински личен състав, който да се грижи за болните. За да създадеш едно поделение с равностоен брой кревати, както другите лечебни отделения, не е мъчно, тъй като леглата ги имаме физически, само че нямаме личен състав. Изискуемият личен състав за обслужване на подобен вид заболели е два пъти повече в сравнение с за другите заболели. За реанимацията това се удвоява ", добави още доктор Еленков.

" При първи признаци болните би трябвало да се обръщат към персоналния си доктор. Вторият филтър е тази по този начин наречена Ковид зона. Това е кабинет за битка със болестта. Там одобряват всички заболели, които са здравноосигурени. Ако не са здравноосигурени, има ред за възнаграждение на всички медицински услуги. Ковид зоната проработи на 17 септември. В нея може да бъдат осъществени следните действия - обзор от доктор, антигенен тест. Които са позитивни, следват един логаритъм след диагностиката. В рамките на 10 дни всички здравноосигурени лица могат да имат още един безвъзмезден обзор и всички действия, свързани с тези прегледи ", сподели Еленков.

" За септември приблизително минаваха 5 души дневно. За октомври потокът се утрои. Средно до през вчерашния ден сме имали по 14 пациенти дневно. От юли и август имахме приблизително 90-95 души дневно, искащи да бъдат имунизирани. След това ползата спадна необяснимо. До предишния четвъртък ние вървяхме надолу. След оповестяването на ограниченията станаха 200 дневно ", съобщи той.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР