В момент, в който големите градове по цял свят, се

...
В момент, в който големите градове по цял свят, се
Коментари Харесай

Кметове на големи световни градове се обединиха срещу масовия туризъм

В миг, в който огромните градове по целия свят, се пробват да се оправят с предизвикването на всеобщия туризъм, техните кметове одобриха първата по рода си дакларация, гарантираща, че секторът на туризма ще е от изгода както за посетителите, по този начин и за локалните поданици, предава Българска телеграфна агенция.

Това стана по време на конференция в португалската столица Лисабон, на която участваха кметове и заместник-кметове на 16 огромни града, включително Барселона, Париж, Сао Пауло, Сеул и други

Те дадоха обещание да слагат устойчивото развиване в сърцевината на туристическата промишленост, като употребяват новите технологии, с цел да построят „ градове за всички “.

Декларацията бе подписана и на фона на туристическия взрив, провокиран от активността на нискотарифните самолетни компании, в доста от водещите градове по света. Това породи неодобрение у локалните поданици поради възходящите цени на жилищата и на наемите.

В общия текст на кметовете и техните заместници се акцентира приноса на туризма към стопанската система на градовете, само че се признава и че съществуват провокации, в това число във връзка с инфраструктурния напън, връзките сред гости и локални поданици и справедливите работни условия.

Кметът на Лисабон Фернанду Медина, който бе и хазаин на срещата, сподели, че градът му се нуждае от мощна стопанска система и че туризмът е част от нея. Лисабон обаче се потребност и от качество на живот, от публични услуги, приспособени за възходящия брой на гости, както и от това да бъде град, в който има достъп до фундаментални права, в това число и правото на жилище.

Местни поданици споделят, че се усещат прокудени от града си, тъй като частни вложители трансформират къщите на Лисабон в парцели за отдаване чартърен, в хотели и в първокласни жилища. Медина призна, че има връзка сред цената на парцелите и туризма и сподели, че платформите за отдаване чартърен на жилища пораждат прочут напън върху градовете. Той уточни още, че общинският съвет дружно с португалското държавно управление работят по разпореждания за надзор на феномена, който визира най-много историческите региони на града.

„ Ние в действителност имаме вяра, че нововъведенията могат да доведат до намирането на решения на проблематичните въпроси в развиването на градския туризъм ", сподели на собствен ред Зураб Пололикашвили, общоприет секретар на Световната организация за туризъм.

На срещата в Лисабон участваха и представители на платформата за споделени жилища Airbnb, както и на други частни компании.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР