В момент, когато Западна Европа е в хватката на 40-градусови

...
В момент, когато Западна Европа е в хватката на 40-градусови
Коментари Харесай

В разгара на жегите: Масови арести в Португалия за умишлени палежи на гори

В миг, когато Западна Европа е в хватката на 40-градусови температури, които даже топят безусловно настилката върху пистите на летище “Лутън”, Лондон, португалците са изгубили всевъзможен разсъдък.

Опустошителните горски пожари в страната през последните няколко седмици са породени от човешка немарливост и палежи, сподели в сряда министърът на вътрешните работи Жозе Луиш Карнейру, представен от ДПА.

Повече от 50 души са били задържани тази година доникъде на юли по съмнения, че са виновни за причиняването на горски пожари – с 20 повече в съпоставяне със същия интервал предходната година, съобщи Карнейру пред парламентарна комисия.

Само 23 % от всички огнени стихии в Португалия са зародили по натурален път. Около 60 % от пожарите са били породени от повърхностно боравене с огън, да вземем за пример при подготвяне на барбекю, изхвърляне на неизгасена цигара и погрешно палене на огън в гората. 13 % са били породени съзнателно, а останали 4 % – при потребление на селскостопанска техника, посочи Карнейру.

Той означи, че португалското държавно управление прави всичко допустимо, с цел да увеличи публичното внимание към рисковете от пожари и да предприеме превантивни ограничения.

Пожарите в Португалия са изпепелили близо 60 000 хектара площи единствено за шест месеца и половина през тази година. Това е над два пъти повече от засегнатите през цялата предходна година 28 415 хектара, акцентира националната организация за запазване на околната среда.

Тази година обстановката се е влошила поради сушата, продължаваща към този момент месеци, извънредно високите температури и мощните ветрове, изясни Гражданска отбрана.

Във вторник следобяд в Португалия са били дейни шест огромни горски пожара, като над 900 души са взели участие в битката против тях, заяви държавната телевизия.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР