В момент, когато Турция се опитва да се възстанови от

...
В момент, когато Турция се опитва да се възстанови от
Коментари Харесай

Войната в Украйна ще струва на Турция 5 милиарда долара

В миг, когато Турция се пробва да се възвърне от икономическите си проблеми, свързани с съветската инвазия в Украйна, анализатори предвиждат, че туристическата промишленост на страната може да загуби 5 милиарда $ доходи единствено през тази година, оповестява ДПА.

Турция, която се бори да се възвърне от финансовото задължение на пандемията, валутната рецесия и най-високото равнище на инфлация от повече от две десетилетия насам, разпорежда очаквания за възобновяване през тази година на туристическата промишленост, разчитайки най-много на посетителите от два от основните си туристически пазари - Русия и Украйна. Войната обаче изцяло обърна нещата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Целта на държавното управление е да надвиши равнищата на приходите от туризъм отпреди пандемията, които възлизат на към 35 милиарда $, и да притегли 45 милиона туристи през 2022 година През 2021 година 4,6 милиона руснаци са посетили Турция, което ги прави най-голямата група туристи по народност, следвана от Германия (3 милиона) и Украйна (2 милиона). Турция е понижила от този момент прогнозите си за броя на гости от Русия и Украйна, призна министърът на туризма Мехмет Нури Ерсой в изявление за телевизионния канал Хабертюрк в сряда, като добави, че Анкара се надява посетителите от западните страни да оказват помощ за компенсиране на спада в броя на туристите.

По оценки на експерти от сектора приходите от туризъм на Турция надали ще надвишават 30 милиарда $ през тази година. Преди началото на войната в Украйна Турция предвижда, че през 2022 година ще одобри 7 милиона съветски гости, както и към 3 милиона украинци. Според Мехмет Илер, заместник-председател на Федерацията на хотелиерите в Турция (ТУРОФЕД), Украйна към този момент не е включена в прогнозите на Турция за 2022 година, а тази година в Турция се чака да дойдат единствено 3 милиона руснаци, множеството от които не могат да пътуват до Европа.

Най-голямото предизвикателство ще бъде да се преодолее разликата, споделя Али Онаран, началник на локалната туристическа организация Пронто Тур. " В момента промишлеността се бори да притегли гости от други елементи на света с понижаване на цените и други тласъци ", споделя Онаран пред ДПА, като прибавя, че ранните резервации, по-специално от Германия и Англия, могат да оказват помощ до известна степен да се компенсират големите загуби на бранша.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР