В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон, пише руският

...
В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон, пише руският
Коментари Харесай

В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон

В Молдова предвиждат арест за президента Игор Додон, написа съветският вестник „ Взгляд “, представен от " Фокус ".
„ Не бих се изненадал, в случай че Додон бъде задържан с белезници до вечерта, тъй като обвиняванията против него са доста съществени. Додон загуби във всяко отношение ”, съобщи молдовският политически анализатор Сергей Назария за вестника, разяснявайки отстраняването на молдовския президент от властта и назначението на предварителни парламентарни избори.
„ Законодателството в Молдова не се съблюдава дълго време и то не се съблюдава от всички. Това, което се случи през вчерашния ден в нашия парламент, трябваше да се случи през март, незабавно след изборите. А това съдружно съглашение щеше бъде подкрепено от обществото ”, счита ръководителят на молдовския център за стратегически разбор и прогноза EST-VEST Сергей Назария.
„ Ако оставим настрани политическите пристрастия и деликатно прочетем конституцията - ще видите, че в случай че не бъде реализирано съглашение в границите на 90 дни, тогава президентът е задължен да разпусне Народното събрание. Така,че законово, Конституционният съд е прав ”, изясни Назария.
" Що се отнася до политическия съставен елемент, тук също има проблем, тъй като Додон е упрекнат, че получава финансиране за своята партия от Русия, което разрешава на съперниците му да го обвинят в държавна измяна и опит за образуване на прелом ", продължи източникът.
„ Не бих се изненадал, в случай че Додон бъде задържан с белезници до вечерта, тъй като обвиняванията против него са доста съществени. Додон загуби във всички връзки. Плахотнюк завоюва тактическа победа, само че най-после той също ще бъде „ натопен “. И стратегически, в тази обстановка, Майя Санду и унионистите (привържениците на обединяване с Румъния – бел. ред.) печелят, ”казва Назарий, наричащ актуалната обстановка „ рискова за молдовската държавност “. Според него " политиката на Русия в молдовско направление се е пропукала ".
„ Руски специалисти, оказващи въздействие върху политическото взимане на решения в Молдова, неправилно оцениха обстановката. Фактът, че притискаха Додон от всички страни да подписа договорка с АКУМ, е неточност, от която унионистите ще се възползват.
Изданието напомня, че в неделя Конституционният съд на републиката постанови, че изпълняващият длъжността министър председател Павел Филип като краткотраен президент на Молдова би трябвало да разпусне Народното събрание и да дефинира дата за предварителни избори.
По-късно стана известно, че Филип е подписал декрет за разформироване на Народното събрание, а предварителните избори са планувани за 7 септември.
Президентът Игор Додон прикани народа на страната да стачкува, а неговото премахване назова „ опит за узурпиране на властта “.
Президентската партия на социалистите и блокът на АКУМ се договориха за алианс в събота, след което образуваха държавно управление, само че молдовският парламентарен съд разгласи, че те не не са спазили периодите и разгласи дейностите им за противозаконни.
Социалистите и АКУМ от своя страна дефинираха дейностите на конституционния съд като опит за " узурпиране на властта в интерес на Демократическата партия ", след което одобриха декларация " За превзетата страна ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР