В могили от бронзовата епоха край Ветрино, археолозите за първи

...
В могили от бронзовата епоха край Ветрино, археолозите за първи
Коментари Харесай

Опити за мумифициране в погребения на 5000 години разкриха археолози край Ветрино

В могили от бронзовата ера край Ветрино, археолозите за първи път попадат на погребални ритуали на повече от 5000 години, които демонстрират процеса на мумифициране на телата. Това потвърждава също, че първите индоевропейци, пристигнали по земите ни, са вярвали в отвъдния живот.

По тематиката работиха Мария Чернева и оператора Михаил Врабчев в поредицата " Новини от предишното ".

Неособено високи, само че в равното са забележими отдалеко и в обширните полета към Ветрино са стотици. Гробните могили описват за живота на първите индоевропейци по земите ни, пришълци от далечните степи на североизток, намерили тук своя дом преди 5 хиляди години.



И този път огромните хора от бронза са спазили традициите си и не изненадват изключително в огромните линии. Но вглеждането в детайлите, разкри детайлности, които са сензационни даже за самите учени.

Това е петата могила в този регион, която изследват. И знаят какво да чакат. Основният гроб, поради който вдигнатата могила е в средата. В периферията гробовете са вкопавани вторично. Така и тук. Но едвам стигнали до първия гроб, излиза наяве, че има нещо извънредно. И различен път са попадали на обред с огън. Но са впечатлени и от размера на употребяваните трупи и от самото дърво.



" Това е едно много огромно, голямо оборудване. Не е малко, хайде по този начин да се изразя, не е елементарен гроб. Това е някъде към 15 см в диаметър ", означи доцент доктор Стефан Александров – началник на археологическите разкопки.

" Мен друго нещо ме тормози. Това не е широколистна дървесина. Ние сме в регион, в който иглолистна дървесина няма. Ето това не е широколистна дървесина. Това е забавно, през днешния ден от къде е пристигнала, по какъв начин е пристигнала тук ", разяснява доктор Росица Манова – специалист и реставратор.

Сърцевината на дървото е останала съвсем незасегната от хилядолетията и си коства да я консервират, с цел да я изследват по-късно.



Дървото може да опише доста – и за климата, и за връзките и придвижването на хората по това време. Както и откритата огърлица от миди в друга могила наоколо.

" Част от тези миди се оказаха, че са средиземноморски, не виреят в Черно море ", сподели доцент доктор Стефан Александров – началник на археологическите разкопки.

" Което значи, че тези хора в действителност са имали директни контакти с други нации. Тези хора изобщо не са живели в затворено общество ", счита доктор Росица Манова – специалист и реставратор.



Гробът ще концентрира вниманието с доста повече изненади, само че по-късно, само че в този момент погребението в центъра притегля по-силно. Там по предписание е най-важният човек, поради който е насъбрана цялата могила.

" Един от признаците за значимостта на този, който е заровен, е количеството труд, което е положено, с цел да се построи гробното му оборудване ", изясни доцент доктор Стефан Александров.

Ако това е по този начин, то не е един, а са двама. Останките не са съумели да се запазят добре, само че въпреки всичко учените ясно разграничават два скелета на мъже, които са положени прегърнати.



" От ранната бронзова ера е несъмнено. По метода на полагане на двете тела по тази сребърна висулка, която беше открита до черепа на по-възрастния субект, можем да кажем тази датировка - края на четвъртото хилядолетие прочие Христа. Ще бъде прецизирана с радио карбонно датиране, несъмнено, това, което е забавно, през тази ера, когато заровените са повече от един, постоянно са мъже или мъже и деца. Няма двойни гробове, както ги назовавам или тройни или на повече човеци, които да са от друг пол. Всички са от мъжки пол ", описа доцент доктор Стефан Александров.

Археологът позволява, че под останките на двамата ще открият още един гроб. Разкритията в могилите от бронза до тук подсказват може би родова организация на погребенията, като в центъра евентуално стои родоначалникът.



" Принципно такива погребения на няколко индивида в една и съща яма са присъщи за този интервал, за който приказвам - края на четвъртото хилядолетие в региона на Тракия, на юг от Стара планина. Доколкото ни е известно, за България съм сигурен, това е първият случай. При съществуването на 5 проучени могили за първи път срещаме това, 5 проучени могили с може би 25 гроба още от тази ера ", добави доцент доктор Стефан Александров.

Предстои да се направи ДНК разбор на всички тук, с цел да се види дали имат родствена връзка. Но в тази ситуация ще е по-интересен изотопния разбор на костите.

" Защото ето там има един непокътнат кътник. Ето го там, молар, и въз основа на данните, които ще добием за изотопите на стронция, съпоставяне със същия изотоп в бедрото, бихме могли да кажем дали този субект е роден тук, дали е живял тук и надлежно е заровен тук, като, несъмнено, го съпоставим с локалния изотоп, за който сме събрали много раковини. Ако тези изотопни разбори покажат, че тези човеци са някъде пристигнали на юг от Стара планина, това ще бъде много значимо изобретение ", безапелационен е доцент доктор Стефан Александров.



Може да се чака, че като скотовъдци, огромните хора от бронза са имали номадски живот и са се движили със стадата си от наедрял рогат добитък. Това би обяснило и за какво до в този момент не са съумели да открият в региона някакви по-стабилни остатъци от селища. Но сходна вътрешна миграция, назад на общата посока на огромните преселения, ще даде по-добра резолюция за метода им на живот. Междувременно гробът, който провокира толкоз любознание поради иглолистните дървени трупи, към този момент е оголен.

" Типичен представител на явната просвета на тези хора, които идват по нашите земи от Северното причерноморие. Тези първи индоевропейци. Те са употребявали тук, когато са пристигнали, към този момент съществуващата могила, създали са този гроб. Според мен е над метър и 80, над 20 години, по този начин съдейки по ето тези релефни израстъци на костите, много здрав е бил физически ", съобщи доцент Александров.

Като скотовъдци, диетата им евентуално е била главно от месо и това изяснява огромния растеж на всички от тази ера. Но не това е най-впечатляващото в гроба. Скелетът е посипан щедро с охра, а това открехва вратата към вярванията на тези хора.



" Червените пигменти се следят върху черепа начело и на тила на двата крайници и на китката на дясната ръка. Неслучайно, защото най-вероятно тези хора, както и в други култури, имат избрани елементи от тялото, които са нужни на заровения за задгробния живот, те ще му служат и задгробния живот. Затова, както се вижда по бедрата, в тази ситуация по скелета може да липсва аленото, само че наложително го виждаме тук, наложително го виждаме на краката и на дясната ръка. Това в профил към този момент е гробен подарък, този гробен подарък, както се вижда и по цвета е напълно друг колорит. Той е най-вероятно по този начин нареченият цинобър, ще създадем разбор, това ще стане ясно, доста безценен пигмент. Освен всичко останало, това има консервираща стойност, консервиращо свойство. Знае се, от край време, че хематитите, както и цинобърите, те са антибактериални. Те са употребили за дъбене на кожи в предишното и то в близкото минало, по този начин да се каже. Освен всичко останало този варовик, с който е омазана цялата гробна яма, е с безусловно същата утилитарна цел. По стените също се следят тези включвания на варовици, ние сме ги събирали от разнообразни елементи на гробната яма, което потвърждава, че тези хора безусловно са предпазвали техните, по този начин да се каже близки и родственици, дотам за тях е било значимо тялото да се резервира, с цел да може да отиде в идващия живот цялостен. Пазим черепа, пазим двата крайници - те са значими и пазим дясната ръка на мъжкото начало, в последна сметка. Така че, неслучайно тези цветове приказват извънредно доста ", изясни доктор Росица Манова.

От бронзовата ера до този миг са известни единствено две залежи на алена охра, които обаче са доста надалеч. Или това багрило е било много скъпо, което изяснява и слагането му в гроба, като най-ценен подарък за боговете.



Решили, че са завършили с изследването на гроба, при повдигането на останките, учените бяха изумени от следващото разобличаване.

" Това е мазано от вътрешната страна, извадили са му мозъка ", счита доктор Манева.

" Виждаш ли в този момент - това е естественият череп, това е вапсания ", разяснява доцент Стефан Александров.

" Стефане, дай в този момент да почнем да разсъждаваме изначало. Обаче какво значи това? Чакай да го подвигна и да го кача горе. Черепът е измазан отвътре с варовик напълно. Това е извънредно рядко, това за първи път го виждам на територията на България. Би следвало да е изваден мозъкът първо и по-късно да е обработен черепът и върнато назад другояче няма по какъв начин да го измажат по този метод. Това е логиката. Всъщност и тук открихме две съществени като величина нокътя, котешки нокти, които можем също да свържем с тази процедура. Ето, вижда се – това са порите на черепа, а тук има един пласт от 0.1 мм измазано с варовик. Т.е. сносно са желали да запазят черепа, главата за задгробния живот ", изясни доктор Росица Манева.

Осмислянето на тази процедура, откриването на аналогии изисква време. А могилата продължава със идната изненадваща находка. Гробче на едногодишно бебе, и то обмазано с охра и съпроводено с блага.

" Този аскус, който е ситуиран в страни от черепа, извънредно присъща форма за ранната бронзова ера в района и в Тракия, несъмнено, само че това, което е особено, е доста постоянно срещано в близките селища, които са на 30 километра отсам във варненските езера – енеолиг и бронзова ера ", добави доцент Александров.

Централен индивидуален гроб по този начин и не се откри. И ще би трябвало да се одобри, че значими за античните са били двама – заровени дружно. Още повече – последният гроб, който разкриват още веднъж е двоен. Отново на мъже. По-добре непокътнати, снажни, огромни, ритуалите с охрата са същите. Положени в една от най-големите гробни ями, разкривани до в този момент от това време. И тук ще се наложат доста разбори и преосмисляне на всичко, което се знае до тук – за огромните хора от бронза и техния генезис.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР