В модула Лятна академия“ на Международния музикален фестивал Варненско лято“

...
В модула Лятна академия“ на Международния музикален фестивал Варненско лято“
Коментари Харесай

Два концерта с вход свободен ще представят млади таланти на Варненско лято“

 В модула " Лятна академия “ на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ 2019 предстоят два очарователни концерта, които ще покажат бъдещето на изпълнителското изкуство. Организаторите на фестивала са обезпечили вход свободен за тях, с цел да могат повече другари на музиката да насърчат изявите на младите гении. И двата концерта са в Градската художествена изложба на Варна. 

На 11 юни на фестивалния подиум ще се качат двете победителки от тазгодишното издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари " Панчо Владигеров “ Шумен 2019 - Нан Джоу Лий и Мария-Десислава Стойчева, оповестяват от пресслужбата на фестивала.

Цигуларката Нан Джоу Лий от Корея ще извърши " Ръченица “ от Панчо Владигеров и Соната за цигулка от Григ, а Мария-Десислава Стойчева ще чуем с “Меланхолия " на Владигеров, “Фантастичен краковяк " от Падеревски, два прелюда от Ревуцки,- очерк от Шопен и няколко от Владигеровите " Епизоди “. Двете призьорки дружно ще показват Фантазия Кармен за цигулка и пиано на унгарския композитор Еньо Хубай.

Нан Джоу Лий е родена през 1995 година в Сеул, Южна Корея, където приключва учебно заведение по изкуствата и университет, в този момент продължава образованието си в Folkwang University of Arts в Есен, Германия. Има редица солови концерти Сеул и други огромни културни центрове в Корея, притежател на награди от интернационалните състезания в Азия, Америка и Европа.

Мария-Десислава Стойчева е родена през 1997 година в Пловдив. През 2016 година се дипломира с отличие от Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство " Добрин Петков “, а от 2013 година е младши студент на проф. Людмил Ангелов, при който понастоящем продължава образованието си в НБУ-София. Участва в майсторски класове и семинари на изтъкнати български и задгранични пианисти, измежду които: Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Дмитри Рацер, Иван Дреников, Борислава Танева, Боян Воденичаров, Атанас Куртев, Мишел Бурдонкъл, Филип Раскин, Силвиян Деферн, Тамара Поддубная, Владимир Валяриевич и други Концертира в границите на фестивалите " Софийски музикални седмици “ в зала " България “, " Мартенски музикални дни “- Русе, " Варненско лято “, " Великденски музикален фестивал “ - Варна. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в курса по камерна музика “Musica Mundi " в Белгия, където работи с голям брой известни музиканти. Участва в концерт - показване на млади гении в границите на петото издание на фестивала " Пиано Екстраваганца “ в залата на Военния клуб в София. През пролетта на 2016г. младата пианистка печели влиятелната премия " Млад музикант на годината 2015 “, откакто е определена в анкета измежду слушателите на предаването " Алегро Виваче “ по стратегия " Хоризонт “ на БНР. През същата година тя печели Първа и Специална премия в първото издание на състезанието " Стелла Ослекова “ и става първият български участник в състезанието за млади пианисти " Владимир Хоровиц “ в Киев, Украйна, където в неговото 10-то издание получава лауреатско звание и премия за най-добро осъществяване на наложително украинско произведение. Мария-Десислава се класира измежду финалистите на Моцартовия конкурс в Джухай, Китай (2017), Конкурса “Йоханес Брамс " в Пьорчах, Австрия (2018), Шопеновия конкурс в Будапеща, Унгария (2018) и Шопеновия конкурс в Ню Йорк, Съединени американски щати (2019). През пролетта на 2019г. става притежател на Първа и Специална премия за най-добро осъществяване на творбите на Панчо Владигеров в Международния конкурс за пианисти и цигулари в Шумен.

На 12 юли сутринта още веднъж в Градската изложба стартира годишното съревнование на Фонд " Цигулките на проф. Минчев “, което ще дефинира кой ще свири тази година с инструмент от сбирката на уважавания професор. Конкурсът се организира за седми път, задачата на надпреварата е да се подтиква развиването на млади гении, като им се дава право да употребяват майсторски принадлежности от фонда на проф. Минчо Минчев в границите на една година. Изключително стимулиращо за младите гении, надпреварата притегля най-хубавите очаквания на цигулката у нас. Вечерта пред фестивалната аудитория ще излязат спечелилите в състезанието и учениците от майсторския клас по цигулка на проф. Минчо Минчев, с цел да показват наученото в дните на Лятната академия.

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева. 

ММФ " Варненско лято “ е първият български фестивал, учреден е през 1926 година Член е на Европейската асоциация на фестивалите, притежател на лейбъла на ЕФФЕ ( " Европа за фестивалите, фестивалите за Европа “) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за премиите на ЕФФЕ 2019-2020.  

ММФ " Варненско лято “ 2019 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ " Добри Христов “ и със съдействието на Градската художествена изложба - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на Съединени американски щати, Посолството на Холандия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР