Месечната контраофанзива на Украйна е на кръстопът

...
В многомесечната контраофанзива на Украйна е достигнат критичен момент. След
Коментари Харесай

В многомесечната контраофанзива на Украйна е достигнат критичен момент. След седмици на трудни битки украинските сили бавно се придвижиха на юг в района на Запорожие, превземайки селце след селце, докато руските сили се опитват да ги държат на разстояние.

Контраофанзивата на юг е само част от значителен натиск по огромна фронтова линия, простираща се от Василивка в Запорожие до град Донецк в източния регион на Донбас и до Бахмут, град на север от Донецк до покрайнините на Купянск в североизточна Украйна. Това дори не включва ударите и нападенията над Крим и от другата страна на река Днепър от град Херсон до Черно море.

Има широко разпространени спекулации, че по някакъв начин напредъкът на Украйна на юг е спрял или в най-добрия случай е ограничен. В действителност нейните войници е трябвало да си проправят път през открит терен през лабиринт от добре разположени укрепени позиции и окопи.

Районът наоколо е силно миниран и вероятните подходи са покрити от руска тежка артилерия и ракетни батареи.

ИНТЕРАКТИВНО-КОЙ КОНТРОЛИРА КАКВО В ЮЖНА УКРАЙНА-1693401662

Движението може лесно да бъде забелязано в далечината, тъй като дронове неуморно наблюдават бойното поле.

Тази взаимосвързана, внимателно подготвена укрепена линия е това, през което украинските сили умишлено напредват от месеци.

Жертвите бяха високи и от двете страни, но щяха да бъдат много по-големи от украинската страна, ако нейните командири бяха избързали.

Сега, най-накрая, тези първи защитни линии са пробити. Запорожкото село Роботине е превзето, а следващата селца, Новопрокопивка, е в полезрението на Украйна, а Токмак, една от нейните стратегически цели, вече е наблизо.

Токмак

Томак е жизненоважен железопътен възел и ключът към превземането на град Мелитопол на гърлото на Кримския полуостров. Той е на по-малко от 20 км (12,4 мили) зад фронтовата линия и е заобиколен от собствен отбранителен пръстен. Подстъпите към града са силно укрепени, руснаците се оказват умели да карат Украйна да плаща за всеки превзет километър.

Руската военна логистика зависи в голяма степен от железопътната система, но тази мрежа е подложена на нарастващи атаки не само от украинска артилерия, но и от прецизен удар от ракетни батерии HIMARS и крилати ракети Storm Shadow.

ИНТЕРАКТИВНО-КОЙ КОНТРОЛИРА КАКВО В ИЗТОЧНА УКРАЙНА -1693401656

Руските военни осъзнават важността на Токмак и са подсилили силно частите си там. Украинските сили могат да изберат директно да атакуват града, което означава големи жертви, или да го заобиколят, което ще доведе до обкръжение и отрязване. И в двата случая железопътната линия на града ще бъде прекъсната.

Тогава украинските сили толкова далеч на юг ще могат да унищожат цели около Мелитопол, оказвайки натиск върху руските войски там и заплашвайки с обкръжение руските части, защитаващи близкия бряг на Днепър.

Откъснати от останалата част от тяхната логистична верига за доставки, тези единици бързо биха останали без боеприпаси и гориво, тъй като всички складове биват систематично унищожавани от украински прецизен огън с голям обсег.

Украинските военни плановици са мислили по-напред и са методично насочвали към мостове и железопътни депа много по-далеч от бойното поле в самия Крим.

Мостът през Керченския пролив, който свързва Крим с Русия, беше атакуван и повреден през юли, а седмици по-късно пътният и железопътният мост при Чонхар, свързващ Крим с украинския континент, бяха тежко повредени от ракетни удари.

Други фронтове

Докато южният фронт е най-важният за Украйна, нейните военни са умели да карат руското висше командване да се мъчи да отгатне откъде ще дойде решителното нападение. На изток украинските части лесно си върнаха районите около Бахмут, което струваше толкова скъпо на руснаците през последните 18 месеца.

Град Донецк, опората за южния и източния фронт, е подложен на натиск от украинските сили от две страни, докато по-на запад Украйна постигна успехи, натискайки се на юг, превземайки Старомайорске.

Бяха проведени обширни нападения на близкия бряг на Днепър и дори смел набег на командоси успешно атакува цели в Крим на 24 август, Деня на независимостта на Украйна.

Всичко това служи за замъгляване на стратегическата картина на Русия, позволявайки на Украйна да избира къде и кога иска да се бие и държи Русия в отбранителна позиция.

Руски контраходове

Докато този модел на тактическа и стратегическа измама работи за Украйна, Русия предприе някои свои собствени стратегически ходове. Руските военни са струпали повече от 100 000 войници зад фронтовата линия на североизток, срещу Купянск в района на Харков.

Украинските военни наредиха на цивилни да евакуират района преди очакваните тежки боеве, въпреки че много уморени от война селяни отказаха. Досега очакваното руско нападение е само на части, но то принуждава Украйна да задържи големи сили на североизток, когато са крайно необходими другаде.

Съюзникът на Русия Беларус държи стратегическите си намерения умишлено неясни, като също така принуждава украинското висше командване да вземе предвид възможна атака от беларуска земя в своите изчисления – изчисления, които помагат за по-нататъшното източване на украинските резерви и доставки.

Не всички украински атаки бяха успешни, като няколко ранни бронирани аванса бяха унищожени, което принуди планиращите да преосмислят тактиката си.

В края на август опитът за нападение на амфибия срещу Крим, последвал успеха на нападението в Деня на независимостта, завърши с катастрофа, тъй като руски самолети прихванаха ескадрилата, потопиха и четирите лодки и убиха 50 добре обучени украински специални части.

>

[Ал Джазира]

Въздушните сили имат значение

Военновъздушните сили на Русия превъзхождат тези на Украйна и въпреки обещанията за изтребители F-16 от нейните съюзници и даренията на съветски самолети от бивши страни от Варшавския договор, които сега са членки на НАТО, като Полша и България, украинските загуби се увеличиха .

Руските самолети действат свободно близо до фронтовата линия. Сметките на украинската пехота за боевете на юг казват, че от всички ужаси, които дебнат там, най-големият им страх са прецизно управляемите плъзгащи се бомби КАБ на руските военновъздушни сили, които могат да доставят до 1500 кг (3306 фунта) мощни експлозиви с точност от 4 до 8 метра (13 до 26 фута).

Украинските военновъздушни сили все още правят руските нахлувания скъпо струващо дело, но екраните на руски бойни самолети, бойни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана, охраняващи позиции на фронтовата линия, изключват използването на военновъздушните сили на Украйна за подкрепа на сухопътните атаки на армията.

Украинската контраофанзива работи без почти никакво поддържащо въздушно прикритие, обръщайки конвенционалното военно мислене с главата надолу.

Това е този вид ново тактическо мислене – пълно покритие за наблюдение с дронове от двете страни и широко използване на далекобойни, прецизно насочвани боеприпаси, докато двете военновъздушни сили не поемат или не могат да поемат стратегическата роля, предпочитана от Западните военни – това е източникът на търкания между украинските генерали и техните съюзници.

Разочарованието пресича и двете посоки, тъй като Русия и Украйна знаят, че тази контраофанзива е ключова за войната.

За Украйна времето изтича, тъй като тя постоянно се страхува от евентуалното избледняване на добрата воля, а с нея и военната подкрепа на Запада.

За Русия времето също е фактор, тъй като са необходими дори малки победи, за да се повиши падащият руски морал с надеждата да се спре това, което лесно може да се превърне в поражение, ако моралът се срине напълно. Необходими са и победи, за да се увеличи вътрешната подкрепа, някога гарантирана, но сега на нестабилна основа, заедно с подкрепата за президентството на Владимир Путин.

Засега видовете масирани, бързи, бронирани удари, подкрепени от близка въздушна подкрепа на Украйна, които западните военни инструктори предвиждаха, се отлагат за друг стил на война, който е от полза за украинската армия и живота на войници, които се бият с него.

Тази по-бавна методология „напредни, износи, удуши и удари“ работи добре, особено на южния фронт.

Дайлдж картите тук са нарастващата възможност за украинско речно нападение през Днепър и съдбата на Запорожката атомна електроцентрала в Енерходар.

Силите на Украйна изглежда, че сега са на прага на пробив. Задачата на Русия е да продължи да строи укрепления и да използва намаляващите си резерви, за да подсили отбраната си с надеждата, че Украйна ще се изтощи преди Русия.

И двете страни настояват за решителна победа преди началото на проливните дъждове през късната есен и снеговете през зимата.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР