В много славянски ритуали хлябът и солта се използват широко

...
В много славянски ритуали хлябът и солта се използват широко
Коментари Харесай

Четвъртъчната сол е силен амулет за дома и човека

В доста славянски ритуали хлябът и солта се употребяват необятно като знаци на гостолюбие и благоденствие. На солта се приписва специфична чудотворна мощ. Използвана е за лекуване на хора и животни, носи се на гърдите в талисман като амулет. Уникалната сол може да се освещава единствено един път годишно, само че се употребява през цялата година, защото не губи свойствата си, написа tribune.bg.

Четвъртъчна сол се назовава сол, донесена в храма за работа на Велики четвъртък, преди Великден. Освещава се със специфична молитва, след което се употребява с изключително страхопочитание от вярващите. Това била и главната причина за известното удостояване на „ четвъртъчната сол “.

Този необикновен артикул се подготвя на Велики четвъртък на Страстната седмица. Някои считат, че е задоволително да се освети елементарната сол в църквата; други, че солта би трябвало да се остави пред иконите за една нощ; трети, че солта би трябвало да се събира " от три къщи ", т.е. от три разнообразни къщи да се изиска сол от притежателите.

Има сведения, че с цел да се даде на солните кристали чудотворна мощ, е било задоволително да се извадят на открито от вкъщи под откритото небе в четвъртък вечер в Светата седмица. Човек може да употребява Господната молитва, да прибегне до помощта на специфични молебствия за болните или да приложи молитва, отправена свободно и съдържаща съответна молба.

Като опция можете просто да четете молебствия върху сол в четвъртък. Изсипете я върху чиста носна забрадка или я дръжте в лъжица над свещ, до момента в който четете „ Отче наш “ или друга обичана молитва. След това поставете солта на перваза на прозореца за три дни.

Друг метод на подготвяне: Опаковка сол се загрява в тиган и до момента в който се разбърква, се изговаря молитвата „ Отче наш” 5-10 минути. Пази се на мрачно и действието ѝ е аналогично на светената вода.

Това лекарство нормално се пръска преди влизане в къщата (покрай прага), тъй че на злите духове да им „ изгорят” краката и да не могат да влязат. Освен това ъглите на къщата се поръсват със сол, с цел да се обезврежда отрицателната сила вътре и да се предотвратят вероятни кавги в фамилията.

Четвъртъчната сол е мощен талисман за дома и индивида. По-добре е да се съхранява в чиста торбичка или кутия от естествени материали. Излизайки от къщи, можете да носите сол в джоба си или да я окачите на врата си в дребна торбичка - по този начин ще бъдете предпазени освен вкъщи, само че и на всички места другаде. За фамилно благополучие и естетика в фамилията се предлага да поставите увита в кърпичка сол под възглавницата на всеки член на фамилията. Също по този начин това „ вълшебно средство “ ще бъде отлична отбрана против бодърствуване или кошмари, в случай че го поставите под главата на леглото си през нощта (трябва да се смени след три дни).

Освен това може да се съхранява в колата като амулет против злополуки и разнообразни повреди. Храната, осолена с вълшебното лекарство, ще се трансформира в амулет за вашето здраве, ще укрепи и пречисти силата. Също по този начин, с цел да отбраните и умножите парите си, те могат да бъдат поръсени непосредствено в портфейла или специфична кутия с монети.

Според национално вярване, в случай че имате проблеми с парите, би трябвало да разтворите от солта в съд с вода и да поставите монета в нея. Четете молитвите всеки ден на свещ, до момента в който водата се изпари, по-късно вземете монетата, сложете я в копринена алена торбичка я носете в портфейла си - оттук насетне няма да страдате от липса на пари.

И по този начин, първото нещо, което би трябвало да запомните - старайте се да употребявате единствено естествена каменна сол, без никакви добавки (включително йод) или морска сол (освен това, последната е по-подходяща за разтваряне във вода).

Четвъртъчната сол е положително средство за отбрана от неприятни очи и беди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР