В много православни храмове в Ямболско за поредна година няма

...
В много православни храмове в Ямболско за поредна година няма
Коментари Харесай

Без литургии за Рождество Христово на много места в Ямболско заради недостиг на свещеници

В доста православни храмове в Ямболско за поредна година няма да бъдат отслужени празнични литургии поради дефицит свещеници, сподели пред Българска телеграфна агенция архиерейският наместник на Ямболската духовна околоя архимандрит Димитрий. По думите му казусът от години и с времето се задълбочава от ден на ден.

Църквите са над 70, а свещениците се броят на пръсти. " Пет настоящи свещеника сме. Има един, който е пенсиониран и към този момент е болен. Ние понякога го каним, само че индивидът няма физическа опция, безсилен е. Има и още един възрастен духовник, който има няколко села - това са ", описа архимандрит Димитрий.

Той уточни, че всеки от свещениците обслужва популацията на 10-15 села, което прави невероятно отслужването на празнични литургии във всяко обитаемо място. " Това са доста села, извънредно мъчно е и за вървене, и за обслужване, извънредно мъчно ", изясни архиерейският наместник.

Според архимандрит Димитрий негативната наклонност може да се обърне, в случай че в учебните заведения се учи вероучение като наложителен предмет. " Сега берем плодовете на отминалото атеистично време. Нашите родители не са обърнати към вярата и не могат да я предадат на децата си. Както е казано в Светото Евангелие, не може слепецът да води слепци ", разяснява духовникът.

На Рождество Христово миряните в Ямболска духовна околия въпреки всичко ще могат най-малко да отидат на черква, въпреки и без работа. " Ще създадем всичко допустимо храмовете да бъдат отворени, във всяко село има човек, който се грижи за храма ", увери архимандрит Димитрий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР