В много отношения Windows 10 е една от най-добрите операционни

...
В много отношения Windows 10 е една от най-добрите операционни
Коментари Харесай

Windows 10 Spring Creators Update – скритите функции

В доста връзки Windows 10 е една от най-хубавите операционни системи, които Microsoft са създавали. Една от аргументите да е толкоз обичана е, че редмъндци не престават да я поддържат с огромни и безвъзмездни ъпдейти, какъвто е случая с Windows 10 Redstone 4 или Spring Creators Update. И също както всеки подобен ъпдейт, Spring Creators Update носи със себе си тонове от нови функционалности (част от главните посочихме при започване на годината - " 6 нови функционалности, които да чакаме с пролетния Windows ъпдейт " ), доста от които са скрити и не са толкоз явни, само че въпреки всичко, потребни.

Прочетете още: Нови AI принадлежности усъвършенстват бизнес анализите

Кога ще се появи новият ъпдейт?

Преди да продължим е редно да отговорим на този въпрос, защото Spring Creators Update трябваше да се появи на 10-ти април. Заради сериозен бъг премиерата се отсрочи и поради това, че от Microsoft не са загатнали нова дата, евентуално ще им отнеме няколко седмици, с цел да го поправят. Затова и краят на април е най-оптимистичната прогноза, само че може да остане и за май месец.

Как в действителност, ще се споделя новият ъпдейт?

Предните три ъпдейта бяха кръстени както следва – Anniversary Update, Creators Update и Fall Creators Update. Четвъртият ъпдейт е с кодово название Redstone 4, а до неотдавна беше съвсем несъмнено, че публично ще се назовава Spring Creators Update. Друго име, което циркулира из уеб пространството е Windows 10 Version Next, което не беше толкоз евентуално, само че в случай че редмъндци се забавят с казуса концепцията за " пролетен " ъпдейт ще пропадне.

А в този момент, дано преминем към същинската част...

Изтриване на данните от телеметрията

Едно от най-честите недоволства свързани с Windows 10 е това по какъв начин Microsoft употребяват телеметрията, т.е. събирането на всевъзможен вид информация за вас и по какъв начин употребявате операционната система. Сега в допълнение към настройките за персоналните данни (вградени в Windows), намираме нов Delete бутон (Settings -> Privacy -> Diagnostics & Feedback), който отстранява всички диагностични данни събрани досега.





Допълнително GPU менажиране

Ако сте с десктоп машина и видеокарта, евентуално знаете, че както AMD, по този начин и Nvidia оферират принадлежности, чийто функционалности включват избиране на това кое GPU да се употребява от обещано приложение или игра – дали икономичния вграден графичен чип в CPU-то или лакомата за запаси видеокарта. При Spring Creators Update, Windows самичък взима решението и разпределя ресурсите. Опцията се намира в Settings -> Display -> Graphics settings.





Подобрен Game Bar

Microsoft горещо желаят да стриймвате PC игри чрез Mixer, а с цел да ви насарчат в допълнение, напълно са преработили Game Bar. Сега там ще намерите часовник, както и варианти за включване и изключване на камерата и микрофона. Възможно е към този момент да променяте и заглавието на Mixer стрийма. На този стадий Game Bar-a към момента е настойчив на моменти, само че допълненията от дълго време бяха нужни.

Swift Pair – интелигентно сдвояване на Bluetooth устройства

Обикновено Bluetooth сдвояването на PC става по следния метод: Settings -> Devices -> Bluetooth, клика се на + иконата и процеса по сдвояване започва (от страна на РС-то), а по-късно би трябвало да се задейства на устройството за сдвояване. Е, при Spring Creators Update, Windows отчасти се елимира от уравнението. Когато извършите поръчка за сдвояване от устройството, Windows ще изкара уведомление за непосредствено потвърждаване. По обясними аргументи Microsoft назовава това Swift Pair. В домашни условия Swift Pair е отлично решение. Но в кафенето, ресторанта или летището, където има доста Bluetooth устройства, не е ясно по какъв начин редмъндци ще адресират казуса със сигурността.

Подобрена поддръжка за HDR екрани

Все още не са доста потребителите, които са горди притежатели на HDR екран. Но Microsoft гледат в вероятност когато и експертите, и елементарните консуматори ще се възползват от настоящата технология. Fall Creators Update добави в Settings -> Apps -> Video Playback варианти за активиране на HDR поддръжка и пренасочване на систематични запаси за възстановяване на картината.

В Spring Creators Update са налични няколко нови варианти, в това число калибриране на екрана (кликнете на Change calibration settings for HDR video...).

Налични са и повече настройки когато избирате да пуснете видео. При Fall Creators Update имаше алтернатива да се подчертава върху живота на батерията или по-добро качество на възпроизвеждане на видеото (чрез пренасочване на систематични ресурси). Втората алтернатива постоянно се свързваше с автоматизирано повишаване осветеността на екрана. При новият ъпдейт, осветеността има вид да се резервира и в същото време да се пренасочат запаси за по-добро качество на картината.

Autocorrect/autosuggest за хардуерна клавиатура

Знаете чудесно типичните за смарт телефоните функционалности за автоматизирано поправяне на прелюдия текст и автоматизираните оферти за дотъкмяване на думи и изрази. При софтуерните клавиатури на Windows таблети тези функционалности са налични от дълго време, само че в този момент Microsoft ще се опитат да ги вкарат и за хардуерните клавиатури. За страдание, най-малко все още не работят приемливо. В Settings -> Devices -> Typing, към този момент е налична опцията да активирате автоматизираното поправяне, както и довършването на думи.

Когато започнете да пишете дума, Windows ще изкарва три варианти за дотъкмяване – в случай че натиснете стрелка нагоре (на клавиатурата) се трансферирате на трите варианти, а с цел да изберете някоя се употребяват стрелките за наляво и надясно. Често обаче, както коригирането, по този начин и довършването на думите няма общо с това, което се изписва.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР