В много критично към настоящата власт в Полша интервю президентът

...
В много критично към настоящата власт в Полша интервю президентът
Коментари Харесай

Туск: Полша е в ЕС само заради парите

В доста сериозно към актуалната власт в Полша изявление президентът на Европейски Съюз Доналд Туск съобщи, че за настоящето държавно управление във Варшава участието в Европейски Съюз е значимо единствено поради парите, които получава от Брюксел. И предизвести, че в случай че спре да бъде чист адресат на еврофондове, Полша може да изиска излизане от Европейски Съюз, съобщи Агенция Франс Прес.

Туск, който е поляк и някогашен министър председател на страната си, е неприкрит критик на консервативната партия “Право и правдивост ” (ПиС), която сега ръководи родината му. Откакто пристигна на власт през 2015 година ПиС поде промени, които провокират недоволството на Брюксел, само че с измененията в правосъдната система се изправи на ръба на съществени санкции. През декември Еврокомисията предложи задействането на така наречен нуклеарна алтернатива, която може да докара до лишаването на Варшава от право на глас в Съвета на Европейски Съюз, както и до наказания, в това число прекъсване на еврофондове.
“За ПиС изгодата от участието в Европейски Съюз се свежда до баланс на сметките, при цялостно неуважение на други значими детайли като общия пазар, правовия и законов ред, гарантиране на сигерността и така нататък ”, сподели Туск в изявление за полския седмичник “Тигодник повшехни ”. “Докато не сме чист вносител (в бюджета на ЕС), за тях участието си коства. Затова мога да си показва обстановка, в която в случай че един ден Полша се окаже измежду чистите вносители, държавното управление може да реши, че е време да попита поляците дали още желаят страната им да е в Европейски Съюз и ще работят крепко, с цел да се стигне до решението, че е нужно Полша да каже “сбогом ” на участието в Европейски Съюз ”, добави Туск.

Ден по-рано новият полски министър председател Матеуш Моравецки бе в Брюксел, където беседва близо 3 часа с шефа на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, след което съобщи, че страната му е подготвена да сътрудничи с евроинституциите. “Вярвам, че с спомагателни старания ще разбираем желанията си и ще почистим неразбирателствата ”, уточни Моравецки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР