В много голяма част от страната се спира изкупуването на

...
В много голяма част от страната се спира изкупуването на
Коментари Харесай

Животновъди: Проблемът е в големите вериги, които слагат монопол

В доста огромна част от страната се стопира изкупуването на суровото мляко. Ние всички и консуматори, и ние като производители и фермери разбрахме какъв е казусът, само страната и контролните органи не могат да схванат къде е казусът.

Проблемът е в тези огромни вериги, които поставят монопол и извиват ръцете на страната. Това съобщи Бойко Синапов, ръководител на „ Обединени български животновъди “ по време на конференция на тематика „ Кризисната обстановка в бранш отглеждане на животни “, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Бойко Синапов
Синапов подсети, че от предходната година се дава украинска помощ и акцентира: „ В момента България може би е единствената страна, която не е изплатила на секторите в земеделието тази помощ “.

„ Опитват се да ни оборят, да ни платят 50% от дотациите. Бихме се съгласили да ни бъде платена 50% от украинската помощ, в случай че имаме гаранция от страна на страната – решение на Министерски съвет, че ще се изплати по най-бързия метод по-късно остатъка от 50% “, посочи той.

Председателят на „ Обединени български животновъди “ уточни, че тяхната продукция се изкупува на извънредно ниски цени. По думите му различен сериозен проблем е новият стратегически проект.

„ Стратегическият проект е смъртоносен за целия бранш земеделие “, безапелационен е той.
Димитър Зоров
Димитър Зоров, ръководител на Националния съюз на говедовъдите в България е безапелационен, че контролът го няма.

„ В момента една от главните аргументи е войната в Украйна. Не виждаме ролята на Европейски Съюз и нашето държавно управление. Ние не желаеме пари, а естествени конкурентни условия “, безапелационен е той.

Според него държавните помощи, които са заложени за бранша би трябвало да бъдат изплатени, само че държавното управление би трябвало да даде гаранции, че те ще бъдат изплатени.

Зоров означи, че през последните месеци са затворили над 40 ферми и то не дребни по мярка. „ Това демонстрира, че това не са баровци, които се чудят по какъв начин да си изхарчат парите от дотации “, акцентира той.

Председателят на Националния съюз на говедовъдите в България заяви:

„ Искаме среща с президента, градивна – за разискване на положението в сектора, имаме ли късмет да оцелеем или да си вървим “

Цветомир Христов, който е млад животновъд пък съобщи, че подпомагането е скъпо, когато е обещано в точния момент. „ Ние не знаем по кое време ще си получим подпомаганията за 2022 година и по кое време ще започва акцията за 2023 година “, означи той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР