В много държави по света човек лесно може да види

...
В много държави по света човек лесно може да види
Коментари Харесай

Столична община: Без разписание в реално време на метрото в Google Maps. ДАНС не дава

В доста страни по света човек елементарно може да види разписанието на градския превоз в действително време в разнообразни приложения - от най-популярните като Гугъл Maps, до характерни локални приложения. Не и метрото в София, а повода е, че то е обект на националната сигурност, твърди Столична община в отговор на въпрос на общински консултант.

Симеон Ставрев от Демократична България задава въпроса, а отговорът от зам.-кмета Дончо Барбалов продължава по този начин:

" В редица писма, в това число и получени през последния месец, от ДАНС, е предписано да се обезпечи и ускори кибер сигурността на ръководството на придвижването в метрото посредством недопускане на външни информационни връзки към диспечерските системи за ръководство на придвижването на влаковете по обособените линии, а по този начин също към другите системи в метрото. "



От общината акцентират, че диспечерските системи за затворени, със възбрана за прави или противоположни информационни връзки.

" С оглед отбягване на външни въздействия и попречване на произшествия, терористични актове и други информационна връзка на системите за ръководство и сигурност на придвижването по линиите, която да подава онлайн информация за придвижването на влаковете отвън затворените системи за ръководство на придвижването в метрото е неприемлива ", отсича Барбалов.

Ставрев отбелязва в профила си във Facebook:

" Не мога да си обясня по какъв начин в цяла Европа навигацията в телефона включва и метрополитените, а в България - не. И там имат ДАНС. "

В Лондонското метро, най-старото в света и измежду най-големите и защитени в света (от службите на негово величество Чарлз III), действителни данни за разписанието на влаковете, с информация по кое време закъсняват или подраняват, в цялата мрежа с 272 станции и 1,8 млн. пасажери на ден, са налични от 2012 година Преди 10 години Гугъл Maps, дружно с управата на Лондон, обезпечи тази информация, с цел да улесни множеството гости на столицата по време на Лятната Олимпиада. Тази функционалност остана дейна и след олимпиадата, и до ден сегашен, и се появи в доста европейски столици.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР