В много части на света милиони хора гладуват, докато в

...
В много части на света милиони хора гладуват, докато в
Коментари Харесай

Жителите на ЕС изхвърлят рекордни количества храна, готвят евродиректива срещу прахосничеството

В доста елементи на света милиони хора гладуват, до момента в който в най-развитите хората безусловно изхвърлят храна в боклука. 

Страните членки на Европейски Съюз ще би трябвало да понижат количествата на изхвърляната храна през това десетилетие, плануват проектопланове на Европейски Съюз, които целят справяне с 10-те % храни в Европа, които се озовават на боклука, написа Ройтерс.

131 кг храна на европейски гражданин се изхвърля всяка година, оповестява Европейски Съюз. Това коства на потребителите пари, води до несъразмерни въглеродни излъчвания и пилее силата, горивото и водата, употребявани в производството на храните, прецизира Investor.bg.

Проект за европейска инструкция, който би трябвало да бъде препоръчан от Европейската комисия на 5 юли и забелязан от Ройтерс, ще сложи обвързваща цел всяка страна членка на Европейски Съюз да понижи общото количество изхвърляна храна в магазините, заведенията за хранене и семействата си с 30% на човек от популацията до края на 2030 година по отношение на равнищата през 2020 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Страните ще би трябвало да понижат изхвърляните храни и при процеса на обработка и произвеждане с 10% до 2030 година по отношение на равнищата през 2020 година, излиза наяве от плана, който може да се промени преди да бъде оповестен.

Комисията е отказала коментар.

Страните членки на Европейски Съюз ще би трябвало да договорят окончателната инструкция с Европейския парламент. Те също по този начин ще би трябвало да изработят ограничения за стимулиране на компании и консуматори да реализират задачите.

Това може да включва правила за ограничение на промоциите в магазините, които предизвикват несъразмерното пазаруване на храна, която в последна сметка се изхвърля, тласъци за фермери и магазини да подаряват непотребна продукция на публични кухни и придобивки за предложение на " грозни “ или дефектни плодове и зеленчуци на пазара.

Домакинствата са виновни за малко над половината от изхвърляните храни в Европа.

Отделно Брюксел работи по по-ясна система за етикетиране на периодите за " най-хубаво преди “ и " използвай до “, с цел да се предотврати опцията потребителите да изхвърлят храна, която към момента е годна за ястие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР