В младите си години Слънцето е било “сърдита звезда, произвеждаща

...
В младите си години Слънцето е било “сърдита звезда, произвеждаща
Коментари Харесай

Магнетизмът на Земята я е спасил от слънчева стерилизация

В младите си години Слънцето е било “сърдита ” звезда, произвеждаща титанични изригвания и мощни слънчеви ветрове, пише Discovery News, представени от организация Фокус. За благополучие, в последна сметка Слънцето е съзряло, достигайки релативно умерено положение сега.

По време на бурната слънчева младост магнитосферата евентуално е осигурила нужната отбрана за първите живи организми на планетата. Изследване на намираща се наоколо, сходна на Слънцето млада звезда, която се назовава Капа Кита, ни разкрива какви късметлии сме, че имаме такова дейно световно магнитно поле.

Капа Кита се намира на единствено 30 светлинни години в съзвездието Кит и астрономите пресмятат, че възрастта й е сред 400 и 600 милиона години. Намиращата се в ранна фаза от виталния си цикъл звезда се отличава с мощна магнитна интензивност. В най-горните й пластове изригват големи гроздове от звездни петна, разкриващи стихийната сила, която бушува във вътрешността й. В резултат звездата бълва огнени езици, които отделят сред 10 и 100 милиона пъти повече сила от най-мощните изригвания на нашето Слънце. Наред с това звездните ветрове на Капа Кита, които са 50 пъти по-мощни от слънчевия вятър на нашето Слънце, порят пространството в близост като нескончаем вихър от плазма. 

Капа Кита ни връща милиарди години обратно във времето, когато Слънцето е изглеждало по сходен метод. Едва ли е допустимо каквато и да е биологична форма на живот да оцелее на планета в орбита към такава звезда. И въпреки всичко земната биосфера е издържала на капризите на младото ни Слънце. Това демонстрира, че не е задоволително една планета да обикаля в обитаемата зона на звездата си. Планетата се нуждае и от лично магнитно поле.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР