В Минск днес започна съдебен процес срещу беларуския правозащитник и

...
В Минск днес започна съдебен процес срещу беларуския правозащитник и
Коментари Харесай

Започна съдебният процес срещу беларуския правозащитник и Нобелов лауреат Алес Беляцки

В Минск през днешния ден стартира правосъден развой против беларуския правозащитник и Нобелов лауреат за мир за 2022 година Алес Беляцки, заяви учредената от него съществена правозащитна организация в страната " Вясна ", представена от Франс прес.

Организацията посочи, че с изключение на Беляцки, пред съда са изправени и сътрудниците му Валентин Стефанович и Владимир Лабкович.

60-годишният съосновател на " Вясна " е един от най-известните беларуски деятели, които бяха задържани по време на антиправителствените митинги, избухнали през лятото на 2020 година, показва Ройтерс.

Беляцки, който от юли 2021 година е в предварителния арест в Беларус, е обвиняем по това дело дружно с други двама задържани негови сътрудници и трети, който е в заточение в чужбина. Те са застрашени от присъди сред 7 и 12 години затвор по делото по обвинявания във финансиране на митингите и контрабанда на валута.

Алес Беляцки получи Нобеловата премия за мир предходната година за битката си за правата на индивида, дружно с съветския център " Мемориал " и неправителствената организация Украински център за цивилен свободи.

На юриста му е неразрешено да разкрива детайлности по делото.

" Вясна " заяви в Туитър, че съдията е отказал процесът да бъде воден на беларуски език, вместо на съветски, и е отклонил молбата на Беляцки за преводач, отбелязва Ройтерс.

Основана през 1996 година по време на всеобщите продемократични митинги в Беларус, правозащитната организация стартира своята работа, като в началото дава помощ на лишени от независимост хора и техните родственици. След това активността ѝ се уголемява до отбраната на правата на индивида като цяло в страната, където нарушаванията им са необятно публикувани, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР