В Министерството на външните работи е в ход работата по

...
В Министерството на външните работи е в ход работата по
Коментари Харесай

Външно започна подготовката на предсрочните избори в чужбина

В Министерството на външните работи е в ход работата по образуване на парламентарните избори на 11 юли 2021 година зад граница. Вече е получено първото единодушие – от Англия, за вота на нейна територия, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

За да бъде обезпечено правото на глас на сънародниците ни в чужбина, на ръководителите на задграничните ни представителства са дадени инструкции да изискат единодушието на приемащата страна за осъществяване на изборите и за откриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, по този начин и отвън тях. Към момента е поискано единодушие от 58 страни от общо 130, в това число такива с вторична дипломатическа акредитация. 

Създадена е работна група „ Избори “, квалифициран и изпратен на ЦИК е показателен бюджет за вота в чужбина. Изпратено е и писмо на ЦИК с формалния имейл-адрес, по който ще се реализира кореспонденцията сред Министерство на външните работи и ЦИК. Дадени са и инструкции за изпращане на предложения за интернационално наблюдаване в осъществяване на интернационалните ни задължения и според Изборния кодекс.

На уеб страницата на Министерство на външните работи към този момент е отворена и рубрика „ Избори за Народно събрание 11 юли 2021 година “, където ще се публикува важна информация, обвързвана с гласуването зад граница. Тя е .

Сънародниците ни в чужбина ще могат да се осведомят и от уеб страниците на съответните ни дипломатически задачи, както и от техните профили в обществените мрежи.

За организирането на вота зад граница, както и до момента, Министерство на външните работи декларира готовност да работи в тясно съдействие с българските общности в чужбина и насочва апел към тях  " да демонстрират разпоредителност и да влязат в контакт с дипломатическите ни задачи, с цел да се включат интензивно в процеса. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР