В Министерството на регионалното развитие и благоустройството са подадени заявки

...
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството са подадени заявки
Коментари Харесай

МРРБ: Близо 3 млрд. лв. са необходими на общините за проекти за ВиК и пътища

В Министерството на районното развиване и благоустройството са подадени поръчки от общините за финансиране на 268 обекта от общинската пътна мрежа на обща стойност близо 1 милиарда лева

След оповестяване на спомагателния 15-дневен период за кандидатстване са получени още 95 плана за към 317 млн. лева В министерството са подадени и над 900 ВиК обекта за близо 1,5 милиарда лева

Така очакващите финансиране от Министерство на регионалното развитие общински планове, за които няма опция да бъдат изпълнени със средства от други източници, са за близо 3 милиарда лева Предвидените за задачата средства по бюджета на Министерство на регионалното развитие за тази година са 500 млн. лева - по 250 млн. лева за общински пътища и за ВиК планове.

Това стана ясно срещата на вицепремиера Гроздан Караджов с Националното съдружие на общините в Република България. В нея участваха също заместник-министрите Деляна Иванова и Явор Пенчев и началникът на кабинета Катерина Граматикова, оповестиха от Министерство на районното развиване и благоустройството.

" До 1 юни общините могат да подават оферти за финансиране. Оценката ще стартира още на идващия ден. Водещи критерии за приемане на финансирането са съществуването на подготвен план и определен реализатор за строителството ", изясни министър Караджов.

Сред критериите за даване на средства за пътните обекти ще е още тяхното положение, като с преимущество ще са тези, които са в по-тежко положение . Ще се регистрира също дали обещано трасе е единствената връзка за обитаемото място или обезпечава достъп до обществена инфраструктура, да вземем за пример.

Ремонт на улици ще се финансира единствено, в случай че те съответстват с общинската пътна мрежа и обектът включва и сектор отвън съответното населено място. С преимущество ще се употребяват обитаеми места с режим на водоснабдяването или стартирани пътища. Преимущество във връзка с ВиК плановете ще имат тези общини, които са членове на регионални асоциации по ВиК.

Ако консолидацията на една област не е изцяло приключена и в нея има общини, които се обслужват от общински ВиК оператор, те няма да могат да получат финансиране. Достъп до такова обаче ще имат другите общини от региона, в които услугите се дават от едно водоснабдително сдружение.

Срокът за довеждане докрай на строително-монтажни работи по финансираните през тази година обекти ще бъде 31 декември 2023 година Затова се предлага при опция плановете да бъдат разделяни на стадии, с цел да може да се съблюдава това условие.

" Към момента няма избран предел за финансирането на един план. Дали да се вкара подобен ще се реши, с лед като подадените оферти бъдат прегледани. Разделянето на плановете на стадии ще даде опция повече обекти да бъдат стартирани ", означи заместник-министър Пенчев.

" След 1 юни също ще се одобряват поръчки от общини. Целта е процесът да бъде продължаващ. Подадените до тогава планове обаче ще бъдат оценени с преимущество ", сподели заместник-министър Иванова.

" Класирането на плановете ще стартира по критерии, с които министерството е работило до момента. Те се уточняват и, когато това бъде направено, ще бъдат оповестени на интернет страницата на министерството. Предвижда се това да се случи през юни ", сподели вицепремиерът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР