В Министерството на правосъдието има предложение всеки един прокурор да

...
В Министерството на правосъдието има предложение всеки един прокурор да
Коментари Харесай

Обсъждат варианта всеки прокурор да сезира директно европейската прокуратура

В Министерството на правораздаването има предложение всеки един прокурор да може, откакто при него има досъдебно произвеждане или предварителна инспекция, в случай че откри, че има данни, че способена по случая е европейската прокуратура, да може директно да препрати към нея, без да е длъжен да минава през Върховна касационна прокуратура, какъвто сега е редът. Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова пред публицисти преди съвещание на Висшия правосъден съвет.

Във връзка с работата на европейската прокуратура и контактните точки у нас министърът изясни, че се дискутира към тях да се добави Министерски съвет. Идеята е, в случай че там директно постъпи сигнал или при инспекция се съберат задоволително данни, да може непосредствено да се изпращат към европейската прокуратура. Йорданова напомни, че към Министерски съвет работи основен инспекторат, който прави съществени инспекции, а сигнали постъпват и директно към министър-председателя. Към момента Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и Митниците са единствените контактни точки у нас, с изключение на прокуратурата.

По мотив идната през днешния ден среща на министъра с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, тя изясни, че ще разискват промени в Закона за правосъдната власт, съвързани с по-висока степен на самостоятелност на европейските делегирани прокурори у нас, която да подсигурява самостоятелната им работа. Според министъра те не са логистично самостоятелни все още от българската прокуратура. Йорданова добави, че идващите дни следва да бъде разгласен годишният отчет на европейската прокуратура, в който ще има данни и за България.

По мотив признатия през вчерашния ден в правна комисия на първо четене законопроект за промени в Закона за правосъдната власт, предвиждащи закриване на спецправосъдието, министър Йорданова разяснява, че е имало изчерпателен спор, като са се чули причини по целенасоченост. Тя добави, че е чула съответни оферти за възстановяване на разпореждания в сегашния законопроект, които съгласно нея ще се обсъдят сред първо и второ четене.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР