В министерството на енергетиката на Азербайджан се състоя среща с

...
В министерството на енергетиката на Азербайджан се състоя среща с
Коментари Харесай

Посочен е планираният обем на доставките на азерски газ в България

В министерството на енергетиката на Азербайджан се състоя среща с министъра на стопанската система и индустрията на България - Никола Стоянов .

За това е написал в Twitter министърът на енергетиката на Азербайджан - Парвиз Шахбазов .

" Ние обсъдихме въвеждането на IGB в комерсиална употреба и доставките на природен газ в България в границите на разширението на Трансадриатическия газопровод. Съгласно прогнозите, до края на годината в България ще бъдат изнесени към 600 милиона кубически метра природен газ ", се споделя в обявата.

Припомняме, че на 31 декември 2020 година , стартира доставянето на азербайджански газ в Европа по " Южния газов кулоар ". За първи път в историята, Азербайджан експортира собствен природен газ на европейския пазар по тръбопроводи. С директния достъп до европейския пазар, който е най-големия вносител на природен газ в света, Азербайджан диверсифицира своите експортни благоприятни условия.

По Трансадриатическия газопровод (TAP) , който съставлява европейската част на " Южния газов кулоар ", годишно се изнасят осем милиарда кубически метра газ в Италия и по един милиард кубически метра в Гърция и в България.
 Министър Никола Стоянов търси още газ в Азербайджан
Министър Никола Стоянов търси още газ в Азербайджан

Той е на оръжейно ревю в Баку

Интерконекторът IGB ще обезпечи превозването на газ от нови залежи, което го прави основен детайл на енергийната сигурност на България и част от националния проект за диверсификация на източниците на природен газ. Дебитът на газопровода възлиза на три милиарда кубически метра природен газ с опция да бъде нараснал до пет милиарда кубически метра.

Половината от пропускателната дарба на интерконектора към този момент е резервирана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР