В Министерството на електронното управление беше извършена последната стъпка от

...
В Министерството на електронното управление беше извършена последната стъпка от
Коментари Харесай

Около 10 дни ще отнеме инсталирането на софтуера на машините за гласуване

В Министерството на електронното ръководство беше осъществена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласоподаване - доверено създаване на софтуера на устройствата и генериране на хеш кода, оповестява БНР.

Зам.-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов посочи, че това е направено в предпазена среда и пред наблюдаващи - както от политическите партии, по този начин и от интернационалните наблюдаващи, като задачата е отбрана и бистрота.

Той разясни, че става въпрос за основаването на версията на софтуера, която ще се употребява за машините за изборите на 2 октомври.

Защитената среда се намира в постройката, която ние предоставяме, а самото създаване се прави от специалистите на ЦИК, добави Кирилов.
 С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври
С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври

6,8 млн лева без Данък добавена стойност ще ни излязат устройствата за парламентарните и частичните избори наесен

Говорителят на ЦИК Росица Матева акцентира, че единствено машините, които имат този хеш код, ще вземат участие в изборния развой.

По нейни думи инсталирането на софтуера на всички машини, преди те да тръгнат към страната и чужбина, ще отнеме към 10 дни.

" Софтуерът, заверен от трите института, и подписан с ключовете на ЦИК и генерираният довечера хеш код, би трябвало да бъде идентичен на всички устройства, с които ще се гласоподава на 2 октомври. Той ще се отпечатва на всяка контролна квитанция, която се отпечата, откакто гласоподава гласоподавател, ще бъде обществено наличен в секционните изборни комисии за съпоставяне, ще бъде оповестен обществено както от тези институции трите, по този начин и от ЦИК ", изясни тя и акцентира, че всеки гласоподавател, гласувайки, ще прави надзор върху това, че се гласоподава с генерирания хеш код.

Доверено създаване на софтуера на машините за гласоподаване и генериране на хеш кода е последната стъпка преди действително да се даде този програмен продукт на изпълнителя и да стартират да се конфигурират машините. Трите института, които вземат участие, са Министерството на електронното ръководство, Институтът по стандартизация и Институтът по метрология.
 Проверяват с нова методика читави ли са машините за гласоподаване
Проверяват с нова методика читави ли са машините за гласоподаване

До 26 август всички заинтригувани страни могат да дават становище
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР