В Министерство на здравеопазването e постъпила информация за регистрирани два

...
В Министерство на здравеопазването e постъпила информация за регистрирани два
Коментари Харесай

Два взрива със заболели от трихинелоза, след като яли месо от диви свине

В Министерство на здравеопазването e постъпила информация за регистрирани два гърмежа със болни от трихинелоза лица, оповестяват от ведомството.

Единият гърмеж е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са приети в болница. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са негативни. Своевременно е известена Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ)-Бургас.

В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ доктор (ОПЛ) от Крумовград за лица с недоволства след консумация на месо от диво прасе, преди да са подготвени лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са незабавни противоепидемични ограничения. Създадена е организация със съдействието на ОПЛ и ръководителите на ловните дружинки да се извърши търсене и проучване на всички лица, консумирали от инфектираното месо. Междувременно в УМБАЛ „ Св. Георги “, гр. Пловдив е прието в болница 3-членно семейство, консумирали от месото.

На 10.01.2019 година в Министерство на здравеопазването постъпи информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно доказан случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в региона на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.

Епидемиологичното изследване продължава по обитаеми места.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на болестта са дребни кръгли червеи - трихинели. Заболяването стартира най-често от 5 до 25 дни след консумация на инфектирано с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при придвижване, при гълтане, дъвчене, както и отоци към очите.

На вниманието на членовете на ловно-рибарските сдружения: Задължително да се прави проучване на месото от отстреляните диви прасета в лабораториите на БАБХ по места.

За да се избегне заболяване от трихинелоза е належащо месото от домашна свиня, добито в персоналното стопанство или диво прасе да се употребява единствено след проучване за съществуване на трихинели. Приготвените месни артикули (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се употребяват след доста добра термична обработка. При поява на описаните недоволства неотложно да се потърси здравна помощ от персоналния доктор, както и консултация с паразитолог.

Пазаруването на свинско месо и месни артикули да се реализира единствено от одобрени магазини и компании.

Трихинелозата резервира своето място на една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 година са регистрирани 44 болни лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни артикули от диви и домашни свине.

Ежегодно с настъпването на есенно-зимния и ловджийски сезон за наедрял дивеч, за попречване възникването на случаи и епидемиологични гърмежи от трихинелоза, Министерството на здравеопазването взаимно с националния съветник по паразитология, изготвя и изпраща на районните здравни инспекции напомнително писмо за използване на нужните противоепидемични ограничения, според настоящата нормативна уредба.

Предвид обстоятелството, че в границите на три следващи дни в Министерство на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Бургас, РЗИ-Кърджали, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково за регистрирани случаи на трихинелоза и за лица, консумирали инфектирано месо от отстреляни диви свине на територията на община Крумовград, Регионалните здравни инспекции следва да приложат в цялостен размер и да проконтролират осъществяването на разпоредените от Министерство на здравеопазването ограничения. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР