В Министерство на отбраната е получено писмото от Жозеп Борел,

...
В Министерство на отбраната е получено писмото от Жозеп Борел,
Коментари Харесай

Жозеп Борел поискал оръжие за Украйна, каквото нямаме


В Министерство на защитата е получено писмото от Жозеп Борел , в което представителят на Еврокомисията приканва за даване на въоръжение на Киев всички страни членки .

" Да, получихме писмото. То е бланкетно, до всички министри на защитата, не е персонално ", удостовери Димитър Стоянов. В писмото се споделя ясно - който и каквато опция има да даде съответните боеприпаси на Украйна. Като в огромна част от писмото е отразено желанието на Естония за взаимна покупка на 177-милиметрови гаубици, с каквито България не разполага ", изясни главата на военното ведомство.

И увери - все още няма да се дава спомагателна военна помощ на Украйна, тъй като към този момент решението на Народно събрание е изпълнено . " Няма по какъв начин да подкопаем качествата на българската войска ", отсече Стоянов.

Министерството на защитата е изпратили запитвания към редица страни дали биха могли да се осъществят така наречен " триъгълни покупко-продажби " - ние даряваме оръжие на Украйна, като в следствие получаваме сходен западен аналог въоръжение. Това разяснява на въпрос на News.bg военният министър Димитър Стоянов, който взе присъединяване в церемонията " Пожарникар на годината ", провел се във Военния клуб в столицата.

" Отправили сме запитвания и към Съединени американски щати, и към Дания, и към Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Германия, към водещите страни, наши съдружници в НАТО. За страдание, отговорите не са позитивни ", заяви той. И преповтори позицията на президента Румен Радев от през вчерашния ден - към този момент не стои на дневен ред опцията да дадем оръжие, като по-късно да получим незабавно друго.
 Радев подлага на критика: Партиите гледат на армията ни като на донор за Украйна
Радев подлага на критика: Партиите гледат на армията ни като на донор за Украйна

Държавният глава установи към този момент, че прозорецът на подмяна е затворен

" Триъгълните покупко-продажби значат едно - ние предоставяме на Украйна, те дават на нас незабавно. Това значи. Иначе значи губене на качества. Всички триъгълни покупко-продажби, които са били подписани, са били през интервала март-април-май. Тогава държавното управление не взе такова решение. Сега в края на декември с решението, взето от Народното събрание, да, беше ни предоставена такава опция. Изпратил съм запитвания към съвсем всички страни съдружници. За страдание, отговорите в множеството случаи са отрицателни. В два от случаите имаше възможност, само че в следствие всичко беше пренасочено към Украйна, не към нас. Така че вероятността за триъгълна договорка е доста дребна ", добави Стоянов.

Разви и тезата си, препращайки рецензиите към така наречен: " Груба неточност е да се приказва по малкия екран по какъв начин е бил саботиран процесът. Процесът не е саботиран. Ние натоварихме нашите посланици в тези страни да водят диалози, имах лични срещи с министрите на защитата на тези страни, в това число и със секретаря (по защита на САЩ) Остин, пред който сложих въпроса за F-16 втора употреба. Но по този начин или другояче не се отзоваха нашите съдружници за такава триъгълна договорка. "

Стоянов бе безапелационен - България няма да даде никакво въоръжение без експлицитна гаранция, че не се нарушава отбранителната ни сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР