В Министерския съвет завърши срещата между вицепремиера и министър на

...
В Министерския съвет завърши срещата между вицепремиера и министър на
Коментари Харесай

Загреб се готви за защита на арестуваните от Сърбия хърватски пилоти

В Министерския съвет приключи срещата сред вицепремиера и министър на хърватските ветерани Томо Медвед и министъра на правораздаването и администрацията Иван Маленица с четиримата хърватски военни водачи, за хипотетични закононарушения, осъществени във военно-полицейската акция " Буря " през 1995 година

На срещата е посочено, че Хърватия не е получила публична информация от способените сръбски управляващи за покачване или потвърждаване на обвинителни актове против водачите на хърватските Военновъздушни сили и хърватските ветерани. Пилотите, които са упрекнати в хипотетични закононарушения от сръбските управляващи, не са били осведомени за образуването на наказателно произвеждане, нито са били разпитани на който и да е стадий от наказателното произвеждане, нито техният разпит е бил пожелан от способените органи на Република Хърватия, се споделя в прессъобщение на държавното управление.

Министър Медвед акцентира, че Хърватия в никакъв случай няма да разреши свободата и правата на четиримата герои от Отечествената война да бъдат застрашени заради " политически стимулирания развой и провокация на Сърбия ".

На срещата е изтъкнато, че Сърбия би трябвало да се изправи пред своето минало и отговорност за експанзията и закононарушенията на великосръбския режим. Отечествената война и военно-полицейската интервенция " Буря " имат освободителен темперамент, чиято легитимност и оправданост е доказана от окончателните присъди на Международния углавен съд за някогашна Югославия в Хага, показва цитираният източник.

В срещата са взели участие представители на министерство на хърватските ветерани, министерство на правораздаването и администрацията, министерство на вътрешните работи и министерство на външните и европейските въпроси, както и на други способени органи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР