В Министерския съвет премиерът Кирил Петков провежда среща с представители

...
В Министерския съвет премиерът Кирил Петков провежда среща с представители
Коментари Харесай

Кирил Петков на среща с представители на транспортния бранш, предлага им осем мерки

В Министерския съвет министър председателят Кирил Петков организира среща с представители на транспортния отрасъл. Министър-председателят беседва с превозвачите като във фокуса ще бъдат поставените от тях проблеми и работата, която кабинетът е подхванал по разрешаването им.

В срещата вземат участие вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и министърът на превоза Николай Събев.

В рамките на срещата ще бъдат разисквани ограничения, които държавното управление предлага след месеци работа, както е видно от задействаните процедури:

1. Цени на горивата за бизнеса – понижаване цената на био-добавката

МТС е постигнало сделка с “Националната асоциация по биогорива в България ”, че фирмите ще дават за българския пазар добавката със 150-200 $ на звук по-ниско от цената на спот пазара. Предложението важи за юли, август и септември 2022. Така цената за добавката за българските консуматори ще бъде извънредно конкурентна. България е един от водещите производители на биогорива в Европа и това ни разрешава да се възползваме от обстановката, което е в полза на българските консуматори. По този метод чакаме резултатът от биодобавката върху крайната цена на горивата да бъде мощно понижен.

2. Цени на горивата за бизнеса: Премахване на акциза за природен газ, полутечен нефтен газ (ВНГ) и метан; Това ще даде опция за понижаване на цената на кг ВНГ от 34 стотинки/кг. в допълнение на тези горива, които доста от българските превозвачи употребяват, както и доста крайни притежатели на коли.

3. Цени на горивата за бизнеса: Намаляване на Данък добавена стойност на природен газ, полутечен нефтен газ (ВНГ) на 9%;

Тази мярка се добавя и с към този момент оповестената мярка за повишаване на минималния предел за наложителна регистрация по Данък добавена стойност до предел от 100,000 лева, с което се сътвори облекчение за дребните транспортни компании.

4. Законодателни промени по отношение на неопределено отчитане през тол системата

Поставен проблем от превозвачите: Санкционират се с обезщетителни такси – санкции превозвачи даже и когато не работят бордовите устройства и надлежно – не ес подават данни в тол системата.

Предприетите от Министерство на регионалното развитие дейности – направен и координиран е ЗИД на „Задгранични паспорти" (отдел на МВР), както и на ЗДвП. Внесен е в Министерски съвет и следва да бъде прегледан на съвещание на 18.05.2022 година, ще бъде прегледан от Народно събрание. С този законопроект се трансформира механизмът на санкционирането, като се вкарва обективен и омекотен способ на разграничаване на неволните от същинските нарушавания.

Когато не действа системата, законът е безапелационен, че никой нищо не заплаща. Във всички останали случаи на изключено устройство на нехайство или дължащо се на техническа щета, ще се ползва нов механизъм, без глоба на превозвачите. Дава им се опция да заявяват посредством своя снабдител, че се касае за техническа неточност и ще заплатят избрана в Тарифата такса - от така наречен „ оптималната тол такса “.

5. Осигуряване на предвидимост при смяна на цените на тол системата:

Направено е предложение от превозвачите да се обезпечи предвидимост на измененията в цената и обсега на тол таксуването, като се даде най-малко 6 месеца директен интервал, в който превозвачите да могат да променят договорите си и да плануват възможното нарастване в цената на услугите си.

Взето е поради, като изменението в цената е оповестено повече от 6 месеца, преди въвеждането й, още при първата връзка с превозвачите.

6. Поставен проблем от превозвачите: подозрения в работата на Тол системата:

В тази връзка още през февруари 2022 б в Министерство на регионалното развитие със съдействието на МЕУ са основани две работни групи, които са извършат:

• правен и стопански разбор на подписаните контракти сред Агенция „ Пътна инфраструктура “ и трети лица по отношение на активността по електронно събиране на пътни такси, за определяне на правомерност на предоставените действия и поетите ангажименти;

• технически одит на активността на Национално тол ръководство за интервала на въвеждане на Смесената система за електронно пътно таксуване в Република България до сегашния миг, който одит ще има за задача да прегледа системата за пътно таксуване, както от позиция на сходство на софтуерните решения с условията на закона, на използваната подзаконова нормативна уредба, на условията на използвания стандарт за пътно таксуване и заданието, по което е направена системата.

Работата на работните групи продължава и Министерство на регионалното развитие чака писмени отчети, въз основа на които, според от констатациите, ще се подхващат ограничения и дейности.

7. Поставен проблем от превозвачите: да се планува механизъм, с който директният трафик да се ограничава/насочва единствено по автомагистрали и пътища – първи клас, като се забрани прекосяването им през различни направления по пътища – втори и трети клас, които не са предопределени и проектирани да устоят сходно осово натоварване.

Предприети дейности от Министерство на регионалното развитие: Това предложение е разисквано, само че европейското законодателство не разрешава ограничения, които да бъдат по-неблагоприятни за превозвачите от други страни – членки по отношение на личните ни превозвачи.

Изключено е да се приказва и за въвеждането на по-скъпи ставки за прекосяване на пътя за директния трафик, защото и това е изрично неразрешено от Европа.

8. Промени във връзка със системата за компенсиране и субсидиране на публичния превоз

Един от методите да се подтиква използването на публичен превоз е да се компенсират разликите в цените на билетите за разнообразни обществени групи. Констатациите на Министерството на превоза и известията са, че системата на систематизиране на обезщетения и дотации настояща все още разрешава разнообразни тълкувания и не положителни практики. В поредицата от срещи сред министър Николай Събев и превозвачите, извършени след 10 май, участниците в срещите стигнаха до извода, че е най-добре да се следват прецизно наредбите на Регламент 1370/2002 на Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР