В Министерския съвет представители на здравните власти докладваха на премиера

...
В Министерския съвет представители на здравните власти докладваха на премиера
Коментари Харесай

Не се предвижда затваряне на бизнеси, ковид сертификати и ограничения в движението


В Министерския съвет представители на здравните управляващи рапортуваха на премиера в оставка Кирил Петков информация за разпространяването на Covid-19 и плануваните ограничения за преодоляване на обстановката, осведоми БНР.

" Решихме, че тази седмица ще актуализираме проекта за справяне с пандемията на база на изменението на Закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички и въз основата на обновения проект имаме 6 стадия, основани още веднъж на претовареност на болничните кревати, претовареност на интензивните кревати и общи епидемиологични индикатори. Данните сега демонстрират, че по-голямата част от България се намира в стадий 0, като се изключи няколко области в стадий 1 ", сподели Петков на брифинг след срещата и акцентира:

" Искам ясно да заявя на всички български жители: Няма и не се планува да има ограничавания, свързани със затваряне на бизнеси, няма условие за Covid документи в страната и няма предугаждане за ограничавания в придвижването. Искам да успокоя всички, че следим обстановката доста деликатно, само че данните демонстрират, че българите могат да имат едно умерено лято ".

От своя страна основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев уточни, че няма никаква революционна смяна в проекта: " Всъщност главната причина да се наложи Министерски съвет да одобри нов проект е задължението по променения Закон за здравето, че подобен би трябвало да има, с цел да има опция и министърът на опазването на здравето и Министерски съвет при нужда да вкарват разнообразни противоепидемични ограничения. Продължава растежът на болесттите, само че той е надалеч от тези пикови стойности, които имахме единствено преди няколко месеца. Днес броят на случаите е със 118 по-малко от през вчерашния ден ".

Доц. Кунчев не се нае да прави прогнози за бъдещото развиване на Covid обстановката.

Той добави, че в зона 1, в която е и София-град, ще се вкара условие за носене на маски в здравните заведения, обществените домове и домовете за възрастни. Ако работодателите решат, могат още веднъж да върнат отдалечената работа.

На собствен ред проф. Радка Аргирова, консултант на премиера по здравните въпроси, означи, че " не сме първоначално, когато за цялото население вирусът е бил нов ":

" Сега имаме огромна част от популацията прекарала болестта, огромна част също имунизирана, тъй че протича този вирус на едно относително имунно население ".

Наличните антигенни проби улавят актуалните разновидности на вируса, сподели още тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР