В Министерския съвет представиха Национален оперативен план за справяне с

...
В Министерския съвет представиха Национален оперативен план за справяне с
Коментари Харесай

Кирил Петков: Мерките ще бъдат определени от интензивните легла

В Министерския съвет показаха Национален действен проект за справяне с COVID-19.

" Ще представим нов модел за справяне с Ковид рецесията, Омикрон идва с огромна скорост към България. До този миг моделите и ограниченията бяха леко неразбираеми и донякъде се изпълняваха, ние взехме решение да сменим този метод, изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система ", съобщи министър председателят Кирил Петков, който взе участие онлайн, защото е под карантина.

По думите му най-критичният фактор за здравната система са интензивните кревати, те ще бъдат оценени по области.

" Мерките ще бъдат избрани от интензивните кревати. Нищо няма да бъде затворено като мярка ", добави Кирил Петков.

Вижте повече в директното включване на Ирина Цонева

Страната ще бъде разграничена на 6 клъстера като области. Картата ще бъде представяна всеки ден, тя ще демонстрира каква е ситуацията и какво следва като прогноза в идващите 5 дни, за всяко семейство или бизнес, посредством тази прогноза, да бъде подкрепено.

" Тази прогноза и тази карта ще оправдае риска от последваща вълна. Приоритизирахме децата. Образованието е скъпо, когато е присъствено, ходенето на учебно заведение - децата от първи до четвърти клас са приоритизирани. В стадий едно 50 % от всички интензивни кревати в даден клъстер са заети и се запълват, тук ограниченията са напълно дребни. Вторият стадий е с 60 % претовареност. Тогава има ограничения, само че всички бизнеси работят, както и всички учебни заведения. Етап 3 доближава рискова претовареност на интензивните кревати на 70 %, стартира да има риск и първите по-леки ограничения, където от 1-ви до 4-и клас вървят на учебно заведение ", добави Кирил Петков.

По думите му стадий 4 е най-критичният, 80 % от интензивните кревати са заети, тогава се прави симетрично затваряне на бизнеси, ще бъдат отворени питателните магазини и аптеките.

" Само в Северен Централен клъстер имаме заплаха да влезем в стадий 4, другите са в стадий 1 ", добави Кирил Петков.



Той показа 10 ограничения за поддръжка за бизнеса.



Мярка 10 е чисто нова, " Етап 4 ", тя е за изцяло затворени микро дребни и междинни предприятия, където ще има 20 % безплатна финансова помощ, разгласи министър председателят.

От две години сме в една изключителна конюнктура и сме непрекъснато изправени пред провокациите, които коронавирус пандемията ни слага, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова.

Според нея, когато Министерство на здравеопазването подхваща противоепидемични ограничения, би трябвало да бъде проследен техният резултат и върху други аспекти от публичния живот и те би трябвало да бъдат предприемани по метод, който да предотврати разпространението на коронавирус, само че и да даде опция на секторите да се приготвят.

В този действен проект са регистрирани характерностите на новата разновидност Омикрон, чака се, че ще има огромно натоварване на здравната система.

" Основното е данните, които имаме на национално равнище, да бъдат разпределени на регионален принцип, на тези клъстери, за които загатна министър председателят. Да имаме най-малко от три до пет дни за оповестяване на ограничения. Това не постоянно ще е допустимо, само че се надяваме това да е по-честият случай на оповестяване на ограниченията и точно по тази причина се прави този модел математическо моделиране ", съобщи здравният министър.

В последните две години видяхме освен минусите на онлайн образованието, а занапред ще виждаме и дълготрайните последствия върху просветителния развой, счита здравният министър.

" Отмина времето, в което министър Денков разбираше от медиите за затварянето на учебните заведения, имаме доста добър разговор ", добави Сербезова.

ОБРАЗОВАНИЕ

Новият метод към просветителната система се показва най-много в нейното приоритизиране по отношение на останалите сфери, отчитайки тежките последици, които ние към този момент можем да видим във връзка с това, което се случи през миналата календарна година, съобщи просветният министър акад. Николай Денков.



По думите му просветителната система е изправена пред два огромни казуса:
Изострянето на опълчването измежду родителите дали образованието да е присъствено или онлайнЗагубата на мотивация на част от учениците да се върнат назад в клас
Именно това са причините, които аз показах през целия Министерски съвет, като помолих този път да се подходи по различен метод и затварянето на учебната мрежа да се случва там, където главната грижа към този момент е грижата за здравето на учениците и учителите, изясни Денков.

На оперативно съвещание през вчерашния ден министрите разискаха Национален действен проект за справяне с COVID-19. Основен аршин в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни кревати в болничните заведения. Именно от този % ще зависи какви ограничаващи ограничения ще бъдат въвеждани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР