В миналото любовта е била тайнство, имала е своите ритуали

...
В миналото любовта е била тайнство, имала е своите ритуали
Коментари Харесай

Традиции от миналото: Босилек срещу изневяра и още магии за любов

В предишното любовта е била свещенодействие, имала е своите ритуали и обичаи, а дамите са прибягвали даже до вълшебства. Етнологът Анелия Овнарска описа за някои от тях в предаването „ Тази събота и неделя”.

„ Има разлика при любовта в предишното и в този момент. Преди време тя се е случвала някак по-тайно, като приказка. Не е била на показност, както през днешния ден. Не е било допустимо младите да се държат за ръце, да се прегръщат и целуват пред всички”, описа Овнарска.
Любовна ария – добър подарък за 14 февруари Вижте кои са обичаните песни на трима български реализатори
„ На българите не е било нужен специфичен празник като Свети Валентин, с цел да честват любовта. Това се е случвало във всеки един празник от обредния календар на българита”, добави тя.
Рецепти за фамилно благополучие от психолога на „ Смени дамата ” Много постоянно ставаме прочувствени дървета във връзките си, сподели Елена Димитрова-Ангелова
Ако инцидентно виждат, че ползата на съпрузите им е почнал да се трансформира, дамите са прибягвали до това да сложат скрито в джоба му семена от глухарче. Смятало се е, че по този метод той става ням за всички останали дами. Също по този начин са посявали босилек против невярност.

„ В обичайна просвета мъж да погали жена си или да изрази по някакъв метод любовта си не е било мъжкарско държание и не са го правили. Днес животът ни е по-романтичен и има дребни жестове”, описа още Анелия Овнарска.

Какви вълшебства за обич са правили в предишното – разберете във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР