В миналото имаше страшно много проблеми с блок тарифите, коментира

...
В миналото имаше страшно много проблеми с блок тарифите, коментира
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Колкото по-евтина е енергията, толкова по-малък е стимулът за пестенето й

В предишното имаше ужасно доста проблеми с блок цените, разяснява пред БНР икономистът Калоян Стайков във връзка предложенията на Има Такъв Народ за промени в Закона за енергетиката. 

" Колкото по-евтина е силата, толкоз по-малък е тласъкът за пестенето й ", твърди икономистът. Стойков напомня, че блок цените са се ползвали и преди 2009г. в България, само че резултатът не е бил изключително добър.

" Имаше ужасно доста проблеми – при администрирането на самите цени, съществени злоупотреби с тази опция. Не чакам да се получи нещо по-различно ", счита специалистът от Института за енергиен мениджмънт. Според него предлагането е " задълбочаване даже на в този момент съществуващата процедура цените да се държат ниски с обяснението, че се поставя на бедните ". Стайков е безапелационен, че изкуствено ниските цени обезкуражават вложенията, изкривяват потребителските привички и не подкрепят на бедните.

" Дефиницията е прекомерно обща – съществени потребности. Не съм видял работна формулировка по тази тематика. Може всичко да се постави там. Този законопроект трябваше да бъде показан преди месеци. Няма сериозна аргументация на самия закон, нито оценка за влияние при използването му ", разяснява Стайков за възможното връщане на разнообразни цени до избран предел и над него. Той напомни, че в Европа няма контролирани пазари, а у нас имаме контролирани цени, замразени за семействата, с цел да ги предпазят от скока на цените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР