В местността Улищица се проведе традиционната среща-събор между жителите на

...
В местността Улищица се проведе традиционната среща-събор между жителите на
Коментари Харесай

Богата и празнична програма на събора в местността „Улищица”

В местността „ Улищица ” се организира обичайна среща-събор сред жителите на Козарево и Конаре. Организаторите и тази година показаха на сборуващите богата празнична стратегия с присъединяване на самодейни колективи от НЧ „ Св. Св. Кирил и Методий 1914 ” – гр. Твърдица и НЧ „ Развитие- 1928 ” – Козарево.

Гости на събора бяха кмета на Община Твърдица- Атанас Атанасов, зам. кмета на Община Твърдица -Петко Борисов, Сийка Минчева – старши специалист просвета в община Твърдица, Анелия Стоянова –общински консултант Община Твърдица и Любомир Леонов – общински консултант Община Твърдица.

В празничния ден, стародавна традиция събра близки и другари от двете страни на река Улищица на сладка раздумка, музика и спонтанни трапези.

Празникът е правоприемник на събор от предишното на мястото на опожарения по време на османско настъпление Улинград и манастир „ Св. Никола ”. Хората се миели с водата от близкото аязмо, вярвайки в лечебната и мощ, връзвали конци от облеклата си по околните шубраци и обричали курбан. На това място излизали и по Гергьовден, а на летен Никулден свещеници от двете селища правили маслосвет.

Улищица е обичано място на хората от Козарево и Конаре и всяка година ние организираме този събор с богата стратегия, с цел да напомним на поколенията за славното минало на Улинград
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР