В месеците след инвазията на Русия в Украйна всеки намек

...
В месеците след инвазията на Русия в Украйна всеки намек
Коментари Харесай

Противно на очакванията, петролът и газът остават евтини

В месеците след нашествието на Русия в Украйна всеки намек за неприятни вести изпрати цените на силата в стратосферата. Независимо дали ставаше дума за пожар, който принуди американски газов цех да бъде затворен, стачки във френските петролни терминали, настояването на Русия Европа да заплаща горивото в рубли, пазарите полудяваха. От януари обаче нещата са разнообразни (виж графиката). Суровият нефт брент, световният бенчмарк, се движи към 75 $ за барел в съпоставяне със 120 $ преди година; в Европа цените на газа от 35 евро за мегаватчас (mwh) са с 88% под пика им през август.Причината не е, че новините внезапно станаха по-приемливи. Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), и нейните съдружници оповестиха фрапантни съкращения на добива. В Америка броят на нефтените и газовите платформи е намалял 7 следващи седмици, защото производителите реагират на по-ниските цени.

В месеците след нашествието на Русия в Украйна всеки намек за неприятни вести изпрати цените на силата в стратосферата. Независимо дали ставаше дума за пожар, който принуди американски газов цех да бъде затворен, стачки във френските петролни терминали, настояването на Русия Европа да заплаща горивото в рубли, пазарите полудяваха. От януари обаче нещата са разнообразни (виж графиката). Суровият нефт брент, световният бенчмарк, се движи към 75 $ за барел в съпоставяне със 120 $ преди година; в Европа цените на газа от 35 евро за мегаватчас (mwh) са с 88% под пика им през август.

Причината не е, че новините внезапно станаха по-приемливи. Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), и нейните съдружници оповестиха фрапантни съкращения на добива. В Америка броят на нефтените и газовите платформи е намалял 7 следващи седмици, защото производителите реагират на по-ниските цени.

Няколко от газовите уреди на Норвегия, които в този момент са жизненоважни за Европа, са в продължителна поддръжка. Нидерландия закрива най-голямото газово находище в Европа. И въпреки всичко всяко повишаване на цената бързо изчезва.

Реклама Какво поддържа цените ниски
Разочароващото търсене може да е част от отговора. През последните месеци упованията за световен стопански напредък бяха понижени. Фалитът на няколко банки тази пролет породи опасения за идна криза в Америка. Инфлацията удря потребителите в Европа. И на двете места към момента следва да се усети цялостното влияние на повишението на лихвените проценти. В Китай възобновяване след коронавирус се оказва доста по-слабо от предстоящото. Анемичният напредък от своя страна понижава търсенето на гориво.

И въпреки всичко, погледната по-отблизо, и историята на търсенето не е изцяло безапелационна. Въпреки разочароващото си възобновяване Китай употребява 16 млн. барела дневно (b/d) недопечен нефт през април, което е връх. Възстановяването на превоза, туризма и пътуванията след мрачния нулев интервал на коронавирус значи, че се употребяват повече дизелово гориво, бензин и реактивно гориво. В Америка спадът на цените на бензина с 30% спрямо миналата година е предвестител за летния сезон на шофиране. В Азия и Европа се чака високите температури да продължат, създавайки по-голямо търсене на генериране на сила от газ за изстудяване.

По-убедително пояснение може да се откри от страната на предлагането на уравнението. Последните две години на високи цени подтикнаха производството отвън ОПЕК, което в този момент се предлага. Петролът блика от Атлантическия басейн посредством композиция от стандартни кладенци (в Бразилия и Гвиана) и произвеждане на шисти и битуминозни пясъци (в Америка, Аржентина и Канада). Норвегия също изпомпва повече. JPMorgan Chase пресмята, че производството отвън ОПЕК ще нарасне с 2.2 млн. барела дневно през 2023 година

На доктрина това би трябвало да бъде уравновесено от съкращенията на производството, оповестени през април от главните членове на ОПЕК (с 1.2 млн. барела на ден) и Русия (с 500 хиляди барела на ден), към които Саудитска Арабия добави още 1 млн. барела дневно през юни. И въпреки всичко производството в тези страни не е спаднало толкоз, колкото беше дадено, а други страни от ОПЕК усилват износа. Венецуела повишава експорта с помощта на вложенията на американския колос Chevron. Добивът в Иран е на най-високото равнище от 2018 година, когато Америка наложи нови наказания. Всъщност една пета от международния нефт в този момент идва от страни под западно ембарго, продава се с отстъпка и по този метод оказва помощ за понижаване на цените.
Реклама По-сложната обстановка с газа
По отношение на газа обстановката с доставките е по-сложна: главният съветски водопровод за Европа остава затворен. Но Freeport lng, оборудване, което обработва една пета от американския експорт на полутечен природен газ и пострада от детонация предходната година, още веднъж е на линия. Другият експорт на Русия за континентална Европа продължава. Норвежките потоци ще се възобновят изцяло в средата на юли. Най-важното е, че съществуващите ресурси в Европа са големи. Съоръженията за предпазване на Европейски Съюз са цялостни на 73% спрямо 53% преди година и са напът да реализират задачата си от 90% преди декември. Богатите азиатски страни като Япония и Южна Корея също имат доста газ.

Когато инфлацията се покачваше и лихвените проценти оставаха ниски, стоките, изключително суровият нефт, бяха атрактивен хедж против покачващите се цени, повишавайки котировките. Сега, когато спекулантите чакат инфлацията да спадне, привлекателността понижа - тъкмо както по-високите лихви вършат по-сигурни активи като пари и облигации по-привлекателни. В резултат на това спекулативното чисто позициониране (балансът сред дългите и късите залози, направени от залагащите на фючърсните петролни пазари) се срина. По-високите лихвени проценти също покачват различните разноски за предпазване на ресурси от недопечен нефт, тъй че физическите търговци разтоварват запасите си. Обемът в плаващите хранилища е понижен от 80 млн. барела през януари до 65 млн. барела през април, най-ниското равнище от началото на 2020 година

Цените може да се повишат по-късно през годината. Международната организация по енергетика предвижда, че световното търсене на нефт ще доближи рекордните 102.3 млн. барела дневно през 2023 година Предлагането на нефт също ще доближи връх, само че организацията счита, че пазарът ще изпадне в недостиг през втората половина на 2023 година - мнение, споделяно от доста банки. С наближаването на зимата конкуренцията за полутечен природен газ сред Азия и Европа ще се ускори. Товарните цени за зимата към този момент се повишават.

Все отново кошмарът от предходната година надали ще се повтори. Много анализатори чакат брентът да остане покрай 80 $ за барел и да не доближи трицифрени стойности. Фючърсните пазари на газ в Азия и Европа сочат повишаване с 30% по отношение на днешните равнища до есента, а не нещо по-екстремно. През последните 12 месеца стоковите пазари се приспособиха. Сега е належащо повече от намек за неприятни вести, с цел да изстреля цените.2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР