В месеца за борба с рака на гърдата, ръководството на

...
В месеца за борба с рака на гърдата, ръководството на
Коментари Харесай

НЗОК търси начин да увеличи парите за помощните средства на болните с рак на гърдата

В месеца за битка с рака на гърдата, управлението на НЗОК откликна на предлагането на „ Асоциацията на пациентите с онкологични болести “ и Фондация „ Нана Гладуиш - Една от 8 “ за провеждането на работна среща, на която да бъдат разисквани предложенията за установяване на нови стойности, които да бъдат заплащани от НЗОК за помощните средства за дамите, претърпели оперативна интервенция или химиотерапия във връзка лекуване на рак на гърдата.

На извършената на през днешния ден среща сред НЗОК (г-н Станимир Михайлов - шеф и  проф. Момчил Мавров - подуправител) и госпожа Евгения Александрова – ръководител на АПОЗ, госпожа Нана Гладуиш - председател/г-жа Гергана Богданова – изпълнителен шеф на Фондация „ Нана Гладуиш - Една от 8 “, дружно с специалисти на Касата, бяха разисквани настоящи проблеми и компликации, които срещат пациентите, както и опциите за решаването им. Представителите на пациентските организации предложиха да се направи актуализация на съществуващите цени на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински изделия  (ПСПСМИ). По данни, събрани от пациенти, пазарните условия са се трансформирали и последно одобрените стойности към този момент не доближават 50% от действителната им пазарна цена. Гостите означиха и нуждата от други, незачетени досега потребности на пациентите като особено долни дрехи, належащо при носене на гръдна епитеза, ластичен ръкав при лимфедем или като предварителна защита на подобен и други

Към  сегашния миг, според настоящия списък-спецификация на НЗОК, се заплащат следните помощни средства: гръдна епитеза първична -144 лева.; гръдна епитеза непрекъсната -144 лева и -перука – 127 лева

Посочените стойности са избрани въз основата на спецификация, одобрена от Народно събрание на НЗОК. Спецификацията е направена на база данните, предоставени от Агенция за обществено подкрепяне (АСП) и данните за най-ниска стойност на надлежно ПСПСМИ, заложени на съображение на одобрените пределни размери на целевите помощи за разработване, покупка и ремонт на ПСПСМИ, според заповед на Министъра на труда и обществената политика, в това число за гръдни епитези и перуки.

Към сегашния миг от страна на НЗОК се  организира процедура по договаряне на цената на ПСПСМИ, по реда на Наредба №7/31.03.2021 година, за сформиране на нов списък-спецификация. Този развой се базира на втора спецификация с ПСПСМИ, одобрена от Народно събрание на НЗОК. При изработването на цитираната спецификация присъединяване взеха държавни институции и национално показани организации на хората с увреждания към Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет. В тази връзка следва да се има поради, че до момента не беше постъпвало предложение за нарастване на стойностите за тези ПСПСМИ, само че НЗОК показва готовността си, при съблюдаване на законовия ред и в границите на нейните пълномощия, да предложи промени в новата спецификация за ПСПСМИ за повишение на стойностите на съществуващи групи помощни средства. Тя ще бъде формирана през 2025 година и нейното актуализиране ще се реализира, според план на Наредба № 7, който следва да е в действие от 01.01.2025 година Изискванията, съгласно които са възможни  измененията, са следните:

Спецификациите се създават от комисия, в която вземат участие членове на експертни препоръки по медицински специалности към министъра на опазването на здравето, както и представители на Националния съвет на хората с увреждания. Спецификацията следва да се утвърди в период до 2 месеца след приемане на Закон за бюджета на НЗОК.

Предложения за включване на нови групи ПСПСМИ, както и актуализиране на стойности на съществуващи групи/ подгрупи по механически характерности могат да се подават както от членовете на комисията, по този начин и от производители и търговци на едро с ПСПСМИ, в период до 15 работни дни от обнародването на Закона за бюджета на НЗОК за съответната календарна година.

Допуснатите от комисията оферти за включване на нови групи, ПСПСМИ могат да бъдат признати за включване в спецификацията, след показване от заявителя на позитивно мнение от експертни препоръки по медицински специалности или обособени медицински действия към министъра на опазването на здравето.

Допуснатите оферти за включване на нови групи ПСПСМИ следва да съдържат следната информация:

техническа характерност на предлаганото ПСПСМИ;

планиран размер лица, които ще го употребяват, основан на статистически данни;

препоръчана планирана стойност за възнаграждение от НЗОК, с посочена финансова аргументация и претекстове за нейното формиране;

медицински условия за определяне на помощното средство.

От своя страна представителите на АПОЗ и „ Една от 8 “ предложиха да спомагат в процеса, посредством онлайн изследвания и анкети измежду пациентките с рак на гърдата, за техния опит в използването на по този начин нужните им помощни средства и по какъв начин тяхното качество  въздейства на качеството им на живот с заболяването. Двете организации поеха ангажимент да срещнат с проблемите Министерство на здравеопазването, Националния съвет за хората с увреждания и производители и търговци на едро с ПСПСМИ, с цел да се пристъпи към дейности съгласно нормативните условия, определящи активността на НЗОК.

С схващане и отговорност към дамите, заболели от рак на гърдата, НЗОК поставя старания грижата за тях да бъде съответна, лекуването още по-добро, а помощните средства – с по-богата номенклатура. НЗОК има волята да спомага за угаждане на настояванията на представителите на пациентските организации, като  това може да стане съгласно  условията, регламентирани в Наредба №7 на Министерство на здравеопазването.

При прецизното съблюдаване на нормативната уредба, институцията ще има право да предложи повишение на стойностите на помощните средства и да добави нови помощни средства, при положение на обезпечен бюджет, защото средствата постъпват посредством трансфер от Министерство на здравеопазването. Съгласно настоящата нормативна уредба, изработването на нова спецификация и оферти за повишение на стойностите за възнаграждение на помощни средства и включването на нови такива ще бъде допустимо да се осъществя най-рано през 2025 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР