В месеца на възрастните хора Община Казанлък откри официално сградата

...
В месеца на възрастните хора Община Казанлък откри официално сградата
Коментари Харесай

В Казанлък откриха Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства

В месеца на възрастните хора Община Казанлък откри публично постройката на нов Дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии. Това е първият сходен дневен център за територията на цяла Югоизточна България: областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.
Гостите на събитието поздрави Кметът на Община Казанлък: „ Със обществената услуга за хора с деменция, за която Община Казанлък ще кандидатства пред Агенция за обществено подкрепяне се изпълва описът от всички обществени услуги в една община, които тя би трябвало наложително да даде на своите жители. Това беше задача най-много, която си поставихме и изпълваме за нашите жители. “, уточни Галина Стоянова. Кметът благодари на екипа от Общината и компаниите, ангажирани с реализацията на плана и пожела час по-скоро да стартира даването на обществената услуга.

Откриването на обновената постройка почете заместник-изпълнителният шеф на Агенцията по обществено подкрепяне Мая Василева. Тя благодари за поканата и благодари за построеното. „ Грижата за възрастните хора е, с изключение на народен приоритет, е значима тематика и на локалното ръководство, тъй като възрастните хора в нашето съвремие се нуждаят от ден на ден от поддръжка и грижи, изключително хората с деменция. “, уточни Мая Василева. „ Сигурна съм, че има огромна нужда от тази услуга и поздравявам Вашата самодейност да кандидатствате. “, показа тя и пожела триумф на екипа, който ще работи в новия дневен център.
Настоящият център се намира в непосредствена непосредственост до Дом за пълнолетни лица с деменция „ Димитър Папазов “. Обновената постройка е обзаведена и оборудвана за потенциал от 40 места за дневни и почасови грижи и занимания за лица с разнообразни форми на деменция и оказване на помощ на техните фамилии.

Строителството на обекта стартира през август предходната година. Извършени бяха вътрешно преустрояване и реорганизация на целия първи етаж от постройката: пространно предверие, стая за чиновниците, кухненски ъгъл и столова, кабинети за бъдещите експерти и обслужващите пространства, отворено помещение за осъществяване на разнородни занимания и лечения, шест спални пространства за дневния престой на потребителите, разграничени на три спални пространства за дами и три спални пространства за мъже. На разположение на центъра е обособена и зала за лечебна физкултура, рехабилитация, психомоторика. Помещенията са оборудвани и обзаведени. Широкото дворно пространство също е трансформирано и приспособено за разходка и отмора. Разполага с капацитет за образуване на разнообразни занимания и лечения за потребителите.
Външен ремонт е осъществен и на втория етаж от постройката, с цел да бъде непокътната в целокупност и в същото време да се подсигурява сигурността на всички консуматори и чиновници. Със средства от общинския бюджет, над 33 хиляди лева са затворени фасадите, инсталирана е нова дограма, сложена е топлоизолация на външните стени.
Заключителната конференция и формалното разкриване на първия Дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии почетоха още общински съветници, представители на Общинското управление, омбудсманът на Казанлък Гинка Щерева, шефът на дирекция „ Социално подкрепяне “ – град Казанлък Даниела Русева, сътрудници от сферата на обществените услуги в общината.
За здраве и благословение на новата обществена облага бе отслужен водосвет.

Гостите на събитието имаха опция да прегледат галерия с творения на потребителите от Дома за пълнолетни лица с деменция „ Димитър Папазов “. Моля заповядайте да разгледате!
Довършването на постройката се осъществя в границите на план „ Изграждане на Дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година, процедура „ Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания ”. Началото на плана беше сложено на 4 февруари 2019 година с сключване на Договор за даване на БФП сред Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” и Община Казанлък. Стойността на контракта е в размер на 586 890,99 лева, от които 33 727,99 лева е личния принос на бенефициента.
Община Казанлък бе измежду главните 29 общини, включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите в общността, които бяха избрани за съответни бенефициенти и имаха опцията първи да аплайват с планови оферти, свързани с деинституционализацията на възрастните и хората с увреждания.
Чрез осъществяването на европейския план, Община Казанлък прави стъпка напред и основава основите за даването на качествени и налични услуги за хората с деменция, както и поддръжка на техните фамилии. След закриването на Социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и обществената политика през 2009г. строителните действия на постройката остават на стадий „ недодялан градеж “. Обектът остава временен за началото на 2010 година. В началото на първия си мандат Кметът Галина Стоянова и нейният екип възобновява търсенето на средства за построяването на постройката от разнообразни източници и с помощта на тяхната безотказност и непримиримост новата облага към този момент е реалност.
Освен основаната материална база, която ще бъде предадена за поддръжка на шефа на Дом №2 за пълнолетни лица с деменция „ Димитър Папазов “ Лалка Иванова, Община Казанлък е в развой на подготовка на идващия план, посредством който да проработи самата нова обществена услуга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР