В меню Актуално на началната страница на своя интернет сайт

...
В меню Актуално на началната страница на своя интернет сайт
Коментари Харесай

НОИ: Предвидени са два начина за преизчисляване на пенсиите

В меню " Актуално " на началната страница на своя интернет уебсайт Националният застрахователен институт предлага подробни уточнения по отношение на нормативната уредба на опцията за преизчисляване на трудовите пенсии на хора, които не престават да поставят труд и да се обезпечават след пенсионирането си, оповестиха от Национален осигурителен институт, представени от.

Предвидени са два метода за преизчисляване: 1/ служебно – с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането или преизчисляването на пенсията до края на миналата календарна година и 2/ по заявление на пенсионера – с в допълнение добития осигурителния стаж и застрахователен приход в интервала след отпущането, надлежно - след последното преизчисляване на пенсията, до датата на преизчисляването.

От разясненията стават ясни претекстовете на законодателя да планува като дата на служебното преизчисляване 1 април на всяка календарна година. Акцентът е, че се ползва обединен метод и идентичен интервал за преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери, като се подсигурява равнопоставеност на всички правоимащи лица.

Ако преизчисляването се прави от 1 януари на всяка година с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж до края на миналата календарна година, каквито оферти са правени, това не би донесло спомагателни изгоди за пенсионерите, защото поради обмена на осигурителните данни и времето за софтуерна обработка на близо 400 хиляди пенсии, изплащането им отново би се осъществило през април.

Следва да се подчертае също, че при осъществяване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуща нито един интервал с положен застрахователен стаж след пенсионирането. Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до идващото годишно преизчисляване, като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР