В Международния ден за опазване на паметниците на културата в

...
В Международния ден за опазване на паметниците на културата в
Коментари Харесай

Откриват късноантичната сграда „Ирини“ в Пловдив

В Международния ден за запазване на паметниците на културата в Пловдив откриват публично късноантичната постройка „ Ирини “, която носи името на древногръцката богиня на мира.

Отбелязва се и третата годишнина на посетителския център на Епископската базилика на Филипопол.

Смята се, че постройката е била резиденция на епископа на Филипопол. Построена е през III век, а по подовете ѝ има цветни мозайки.

„ Съвсем скоро постройката беше включена в 100-те национални туристически обекта, тъй че ние сме изработили и щемпел. Тук ще се продават също и книжки, марки за стоте национални туристически обекта “, споделя Елена Кантарева, шеф на общинския институт „ Старинен Пловдив “, пред бТВ.

Снимка: бТВ

Сградата е открита при превозване на подлез през 1983 година от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при избавителни археологически изследвания.

След привършване на археологическото изследване на обекта е проведена кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на постройката е обособена като независима зала, с цел да се обезпечат нужните условия за предпазване и експониране на разкритията.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за съществена артерия на подлеза, а пространствата от античните здания около тях са приспособени са потребление като магазини.

В интервала 2003 – 2004 година мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата поддръжка на Посланическия фонд за запазване на културно завещание на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Снимка: бТВ

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР