В международния Ден на детето десетки родители на деца с

...
В международния Ден на детето десетки родители на деца с
Коментари Харесай

С палатков лагер пред парламента родители на деца с увреждания поискаха нов закон

В интернационалния Ден на детето десетки родители на деца с увреждания излязоха на митинг пред постройката на Народното събрание. Акцията им е ориентирана против обществената политика на страната, която съгласно тях пречи за естественото развъждане на такива деца.

За да има допустимо максимален резултат митингът, родителите разпънаха военна палатка в градинката против служебния вход на Народното събрание. Инициативата е кръстена " Системата ги убива ", а задачата е при влизането или излизането от постройката на Народното събрание всеки народен представител да се сеща за проблемите на родителите. Акцията е безсрочна, прецизираха уредниците на митинга.

 С палатков лагер пред Народното събрание родители на деца с увреждания желаеха нов закон
© Юлия Лазарова

Росица Букова от Движение на българските майки сподели пред Би Ти Ви, че задачата на недоволството е да бъде изработен нов закон за хората с увреждания. Според нея е значимо сходни хора да бъдат оценени съгласно това какъв брой могат да бъдат потребни на себе си и на обществото.

Протестиращите упорстват още за нова система за оценка на увреждането, тъй че и хората със специфични потребности да имат достъп до просветителни институции и да могат да работят. Сред настояванията им са и съответна финансова помощ за фамилиите с деца с увреждания.

 С палатков лагер пред Народното събрание родители на деца с увреждания желаеха нов закон
© Юлия Лазарова

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова посети протестиращите, като разгласи, че подарява 600 лева от заплатата си за потребностите на някой от родителите. По данни на " Нова телевизия " нито един от тях обаче не изискал парите и по този начин в последна сметка те ще бъдат дадени на стара жена, която отглежда сама внуците си.

В началото на предишния месец Нинова изиска заплатите на депутатите да бъдат понижени, само че предлагането ѝ беше отхвърлено. След това тя разгласи, че ще подарява 600 лева от заплатата си за потребностите на родители на деца с увреждания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР