В Международния ден на Черно море (днес, 31, октомври) президентът

...
В Международния ден на Черно море (днес, 31, октомври) президентът
Коментари Харесай

Денков и Зеленски декларират общо участие в инициативата за разминиране на Черно море

В Международния ден на Черно море (днес, 31, октомври) президентът на Украйна Володимир Зеленски е провел телефонен диалог с министър-председателя на България Николай Денков, заяви „ Интерфакс-Украйна “.

 

Двамата са разискали въпроси, свързани с гарантирането на сигурността в Черноморския район, поради сериозното нарушение на свободата на мореплаване от страна на Русия. Обсъдено е било и положението на споразуменията, реализирани по време на формалното посещаване на украинския държавен глава в България през юли 2023 година

 

„ Разговарях с българския министър-председател Николай Денков за методите за по-нататъшно подсилване на сигурността в Черно море в изискванията на съветска милитаризация и закани за свободата на корабоплаването. Украйна укрепва световната продоволствена сигурност с различния кулоар за експорт в Черно море. Оценявам високо взаимната самодейност на България, Румъния и Турция за морско разминиране. Украйна е подготвена да вземе интензивно присъединяване в съответните старания. Украинско-българското партньорство става все по-силно и това е тъкмо този тип черноморско единение, което ни разрешава да се противопоставим на съветската експанзия, да укрепим световната продоволствена сигурност, да ускорим интеграцията на Украйна в Европейски Съюз и да подкрепим „ Формулата на мира “.

 

Това написа украинският президент в своя акаунт в Хикс.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР