В МБАЛ Д-р Иван Селимински-Сливен се проведе обучение за професионалисти

...
В МБАЛ Д-р Иван Селимински-Сливен се проведе обучение за професионалисти
Коментари Харесай

Професионалисти по здравни грижи се обучаваха на тема: „Трансплантация и донорство – медицински предизвикателства”

В МБАЛ „ Д-р Иван Селимински " -Сливен се организира образование за експерти по здравни грижи на тематика: „ Трансплантация и донорство – медицински провокации ”. Лктор беше доктор Христо Василев – доктор експерт по анестезиология и интензивно лекуване. В образованието се включиха 50 експерти по здравни грижи.

Д-р Василев срещна курсистите с исторически данни за трансплантациите и донорството в света и България. Разгледани бяха правилата на трансплантация съгласно СЗО, както и стадиите, през които минава, източници, както и аргументите, които биха могли да попречват реализирането на една донорска обстановка. Представена беше нормативната уредба в България.

Разгледани бяха медицинските критерии и реда на определяне на гибел /клинични и инструментални методи/ и методите на държание, здравната документи. Обърнато бе внимание на разпоредбите на държание при донор с мозъчна гибел – кондициониране, мониторинг.

В образованието се включи Дора Пондалова, инициирала основаването на първия Обществен съвет за поддръжка на донорството, споделяйки с участниците своя опит. Равнището на актуалната медицина наложи трансплантацията като най-хубавото и постоянно е единственото животоспасяващо лекуване при последна (терминална) фаза на органна непълнота. В този аспект от извънредно значение за обществото е целенасоченото и систематично развиване на трансплантацията и свързаната с нея активност по поощряване на донорството.

Курсът завърши с разискване на зародилите въпроси и полагане на изпитен тест.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР