В мазето ми стои непокътнато и готово да потегли отново

...
В мазето ми стои непокътнато и готово да потегли отново
Коментари Харесай

Вече се знае защо легендарното мотопедче „Балкан“ М 50 бе затрито и бе спряно производството на всички български мотоциклети

В мазето ми стои непокътнато и готово да потегли още веднъж „ балканче “ – модел М 50. Производство на завода за мотоциклети в Ловеч. От средата на 70-те години на предишния век. Мощност 3.3 к.с., оскъдна консумация от към 2 л/100 км пробег. Разстоянието, което съм минал с него в рамките на България надвишава 40 000 км – колкото е обиколката на Земята по екватора. С жена ми зад мен на седалката сме обикаляли Рила и Пирин и постоянно го използвахме, с цел да кръстосваме Черноморието (след като го качвах на влака до Бургас).
Карах го непрестанно и из софийските улици.
Тежеше към 50 кг и не представляваше компликация да го смъквам и качвам по стълбите в мазето. Славно време в действителност!

Жалко, че свърши. Така както бе погубен и заводът в Ловеч. Там се произвеждаха в действителност хубави мотоциклети, от 50 до 250 куб.см. Те конкурираха сполучливо създаваните от същия клас в някогашната Германска демократична република и Чехословакия, заради което – изцяло обяснимо – бяха „ пренебрегнати “ от страните членки на Съвет за икономическа взаимопомощ! Но бяха изнасяни в Германска федерална република! Така или другояче, мотостроителният развой в Ловеч е спрян точно заради банална злоба на източногерманци и чехи, които упорстват пред Съвет за икономическа взаимопомощ България да се занимава само с произвеждане на домати и чушки. И да оставят мотоциклетите на тях! Като куриоз – през 60-те години на 20-я век турците връщат огромна партида родни мотоциклети, заради това, че са били боядисани в червено… Странно време в действителност, пораждащо основателна носталгия, на фона на отдалечените във времето с нищо не обосновани, ощетяващи страната ни забрани…

Идеята за български автомобил
Към края на 1950-те години в тази атмосфера на висока техническа просвета и професионализъм се заражда концепцията за разработка на български лек автомобил, като задачата е възможното асимилиране на това влиятелно и перспективно произвеждане да оформи главния профил на някогашната авиационна фабрика. Предварителната подготовка за основаването на първия първообраз стартира в края на 1958 година По същото време в двора на завода има лек автомобил Volkswagen, чийто мотор и шаси са употребявани за пример.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР