В Мариупол продължава блокадата на Азовстал, а трети ден продължава

...
В Мариупол продължава блокадата на Азовстал, а трети ден продължава
Коментари Харесай

Обсадата на Мариупол струва скъпо на Русия

В Мариупол продължава блокадата на " Азовстал ", а трети ден продължава обновения взлом на съветските войски за преодоляване на територията на завода. Вчера заместник-командирът на батальона " Азов " Святослав Паламар, който се намира в подземията на стоманодобивния цех с видеообръщение, прикани президента Володимир Зеленски и международната общественост за евакуация на цивилните и грижа за ранените военни, " умиращи в ужасна мъка от незадоволително лекуване ".

на цивилни от украинския град Мариупол се чака през днешния ден. Смята се, че към 200 цивилни към момента се крият в бункери в завода. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че би трябвало да се направи всичко, с цел да " изкарат хората от тези пъклен пейзажи ".
 Трета евакуация от Мариупол се чака в петък
Трета евакуация от Мариупол се чака в петък

Около 200 цивилни се крият в бункери в завода

Министерството на защитата на Обединеното кралство във към този момент ежедневната си сводка за войната в Украйна слага акцент върху опитите на съветските войски да завладяват последната цитадела на бранителите на Мариупол - стоманодобивния цех " Азовстал ". Днес е третият ден от обновения взлом по промишлената територия - което се отхвърля от съветските изказвания.

Подновяването на опитите на Русия да завземе " Азовстал " и да довърши завладяването на Мариупол евентуално е обвързвано с идния празник 9 май - Деня на успеха, и с желанието на Путин да реализира алегоричен триумф в Украйна, написа английското военно разузнаване.

Тези старания са съпроводени с жертви - персонален състав, съоръжение и муниции. Докато украинската опозиция в " Азовстал " продължава, тези съветски загуби ще продължат да се усилват и по този метод да нарушават оперативните проекти в Южен Донбас, показва английското военно разузнаване.
 Зеленски: Руските войски са изстреляли 2014 ракети по Украйна
Зеленски: Руските войски са изстреляли 2014 ракети по Украйна

Бойни самолети са направили 2682 полета на украинска територия

За разтроената съветска атака и това, че украинците съумяват да попречат на съветските войски приказва също в сводката си Института за проучване на войната, основан във Вашингтон.

Украинската контраатака може да разстрои съветските сили североизточно от Харков и евентуално ще принуди съветските сили да решат дали да подсилят позициите си наоколо до Харков или да рискуват да изгубят множеството или всички свои позиции в артилерийски обхват от града. Украинското командване съобщи на 5 май, че украинските сили минават към контраофанзивни интервенции в региона на Харков и Изюм - това е първото директно изказване на украинските военни за прекосяване към настъпателни интервенции. През последните 24 часа украинските сили, въпреки и да не реализираха необикновен прогрес, са отблъснали съветските опити да си върнат изгубените позиции.

Украинските организации оповестяват, че нощта в Харков е минала умерено и без въздушни набези. Горещо остава в община Дергачи, където всички стопанства са разрушени, а полетата са осеяни с мини. Особено огромни са разрушенията в Прудянка, Слатино, Руска Лозова и някои други села, където са разрушени доста частни къщи, магазини и предприятия.

Под обстрел е и централния град Дергачи.

По останалите посоки украинския Генщаб не оповестява тази заран за съществени промени.
 От
От " Азовстал " приканиха за евакуация, контранастъпление край Харков и Изюм

Путин е споделил, че не попречва евакуацията на цивилни от завода
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР